Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2017, 9:49
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Český motorkár na Dakare zachránil konkurenta, ochránil ho pred slnkom a dal mu svoju vodu. Napokon havaroval a musel zo súťaže odstúpiť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Lukáš Kvapil však svoje rozhodnutie zachrániť Taliana v bezvedomí neľutuje.

Český jazdec Lukáš Kvapil sa len pred pár dňami pustil do jedného z najväčších životných dobrodružstiev, keď sa postavil na štart pretekov Rely Dakar. Vo svojej prvej účasti na prestížnom podujatí sa mu celkom slušne darilo, lenže profesionálnemu vojakovi Lukášovi, ktorý pôsobil už aj na misiách v Afganistane či Iraku všetko prekazil jeden dobrý skutok a následná nešťastná náhoda. Ešte v utorňajšej etape si motorkár Lukáš Kvapil pri prvom kontrolnom stanovišti všimol, že neďaleko neho na zemi leží jeho taliansky kolega a na prvý pohľad nejavil známky toho, že by sa vedel zo zeme aj sám pozbierať. Lukáš teda neváhal, zosadol z motorky a keď zbadal, že je Talian Domenicu Cipollone v bezvedomí, okamžite sa pustil do podávania prvej pomoci.

Zdalo sa, že to nakoniec nebude až také vážne, pretože sa mu ho podarilo prebrať z bezvedomia, ale Lukáš si uvedomoval, že ho tam nemôže nechať len tak ležať v rozpálenom piesku v zúboženom stave. Samozrejme, že ešte pred podaním prvej pomoci zavolal záchranný tím, ale tomu trvalo až 50 minút, kým sa na miesto konečne dostavil a Lukáš si musel takmer hodinu vystačiť len s tým, čo viezol na vlastnej motorke. Všetky svoje zásoby vody venoval Talianovi, ktorý ju potreboval viac ako Lukáš, a dokonca si vyzliekol bundu, aby z nej vytvoril prekážku medzi ležiacim Talianom a páliacim slnkom. Nanešťastie preňho, Lukáš nemal čo piť, a tak si musel vytrpieť nielen 40-stupňové horúčavy, ale ešte aj prežiť enormný nedostatok vody. Lukášova úloha sa však po príchode záchranárov ani zďaleka neskončila a na mieste zostal dokopy až celé tri hodiny, keď pomáhal s usmerňovaním dopravy a ostatných pretekárov. Aj v dehydratovanom a vyčerpanom stave si uvedomoval, že ak chce v Dakare pokračovať, bude musieť sadnúť na motorku a vydať sa do cieľa etapy, pretože pravidlá súťaže sú v tomto ohľade nekompromisné. Organizátori by mu síce z výsledného času odčítali tri hodiny strávené pomáhaním kolegovi, ale ak by neprišiel do cieľa, mohol by si baliť kufre a ísť späť domov.

Vyčerpaný, no stále dostatočne motivovaný Lukáš Kvapil pochopil, že pri svojom talianskom kolegovi už urobil všetko, čo mohol, a tak vysadol späť na svoju motorku a vydal sa dokončiť etapu. Všetko vyzeralo celkom nádejne, pretože Lukášovi sa podarilo prejsť od prvého kontrolného bodu k tomu druhému aj napriek tomu, že stav trate sa čoraz viac zhoršoval a s príchodom súťažiacich kamiónov sa na nej vytvárali prekážky a zákerné miesta, ktoré maličké kolesá motoriek nemajú šancu zvládnúť. Do cieľa mu zostávalo ešte niekoľko desiatok kilometrov, keď sa Lukášovi v celkom vysokej rýchlosti na rozbitej trati koleso zaseklo v prepadline, ktorú dokonale ukrýval uhladený piesok na povrchu a český pretekár skončil ešte o čosi horšie ako jeho taliansky kolega. Doráňal si takmer celé telo, pričom najviac si to odniesla jeho horná časť a utrpel dokonca aj otras mozgu, takže v tej chvíli bolo vylúčené, aby ďalej pokračoval a svoj stav si ešte zhoršil.

Lukáš teda rezignoval a bol nútený privolať si záchranný tím, ktorý ho ošetril a následne aj previezol na ošetrenie. Lekári skonštatovali, že si jeho poranenia budú vyžadovať aj operačný zákrok, ale Lukáš sa chcel čo najskôr vrátiť domov do Česka, kde sa už zverí do rúk domácim lekárom a chvíľu si bude musieť dať od pretekania pauzu, aby sa jeho stav vrátil do normálu. Napriek nepríjemnej nehode vôbec neľutuje, že sa rozhodol zastaviť a Talianovi v bezvedomí pomôcť, veď títo dvaja sa už od incidentu aj stihli stretnúť, a dokonca sa vyjadril, že ak všetko pôjde podľa plánu, budúci rok by sa na svetoznámej Rely Dakar chcel objaviť znovu. A pretekárov s veľkým srdcom ako Lukáš predsa nikdy nie je dosť.

Domov
Zdieľať
Diskusia