Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. septembra 2016, 10:04
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Nacistická časová kapsula plná mincí, fotografií Hitlera či výtlačkov Mein Kampf. Objavili ju v bývalej škole pre pohlavárov NSDAP v Poľsku

ZAUJÍMAVOSTI NACIZMUS POĽSKO
Uložiť Uložené

Nález z Poľska ako hrom.

Dnešné poľské mesto Złocieniec patrilo až do roku 1945 Nemecku. Po skončení druhej svetovej vojny potom pripadlo Poľsku a ešte pár dlhých rokov pred týmto obdobím v ňom fungovala vzdelávacia inštitúcia slúžiaca pre členov Hitlerovej strany NSDAP. Akadémia s názvom Ordensburg Krossinsee najskôr vychovávala z mladých chlapcov budúcich pohlavárov nacistického Nemecka a neskôr hostila aj mládežnícke skupiny patriace pod Hitler jugend alebo Hitlerovu mládež.

V roku 1934, keď bolo centrum vo výstavbe, sa miestni členovia NSDAP rozhodli zozbierať niekoľko vhodných predmetov a vložiť ich do medenej časovej kapsule. Kapsula bola následne uložená hlboko do základov akadémie a aj keď sa o nej aj po vojne zachovali záznamy a vedci vedeli, že sa nachádza niekde pod zemou, nevedeli sa k nej dostať. Teraz sa im to však podarilo a po boji s betónom a podzemnou vodou vylovili kapsulu aj s jej neporušeným obsahom. Vedci zhodnotili, že predmety nachádzajúce sa vnútri vyzerali, ako keby ich tam vložili včera a prekvapujúci bol tiež ich počet. Išlo totiž o niekoľko výtlačkov novín z roku 1934, obálku plnú mincí, perfektne zachované fotografie Adolfa Hitlera a ďalších nacistov, knihu o vtedajšom nemeckom meste Falkenburg (dnešný Złocieniec) a dva výtlačky Hitlerovho najznámejšieho diela Mein Kampf. Poľskí historici zostali z nálezu patrične nadšení, pretože vďaka nemu budú môcť získať nové poznatky o meste kedysi patriacom Nemecku a jeho histórii, ktorú škaredo poznačila aktivita nacistov.

Domov
Zdieľať
Diskusia