Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. mája 2016, 21:18
Čas čítania 0:00
Marek R.

Kanada si v tréningovom tempe poradila so Slovenskom po výsledku 5:0

ŠPORT HOKEJ KANADA SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Prehra, ktorá sa dala čakať.

Kanadskí hokejisti doposiaľ v Rusku ani raz neprehrali a na svojom konte majú po štyroch odohraných zápasoch plný dvanásťbodový zisk a skóre 25:4. Hokejisti s javorovým listom na hrudi ho získali za triumfy 5:1 nad USA, 7:1 nad Maďarskom, 8:0 nad Bieloruskom a 5:2 nad Nemeckom. Dalo sa teda čakať, že proti nášmu výberu si svoje perfektné skóre vylepšia a zostanú na turnaji neporazení. Slováci sú na tom oveľa horšie a v tabuľke skupiny B im priebežne patrí nepostupová piata priečka. Zverenci trénera Cígera vstúpili do šampionátu dvomi výhrami v rade, keď zdolali Maďarsko 4:1 a Francúzsko 5:1. Následne ale dvakrát za sebou prehrali a sen o postupe medzi osmičku najlepších si značne skomplikovali. Najskôr nás Nemci šokujúco rozstrieľali výsledkom 5:1 a poradili si s nami dokonca aj Bielorusi, nad ktorými sme viedli po dvoch tretinách o dva góly, v tej záverečnej však chalani nepochopiteľne vypli a dostali až štyri góly. Aby toho nebolo málo, dnes Bielororusko zdolali dokonca aj Maďari. Celkové skóre Slovenska pred zápasom tak bolo 12:11.

Jednoznačným favoritom zápasu sú Kanaďania. Tí by mali na základe papierových predpokladov hladko triumfovať, čomu sú naklonení aj bookmakeri stávkových kancelárií, ktorí na triumf Kanady vypísali kurz iba 1.08, zatiaľ čo na výhru Slovenska je kurz až 24. Kolega vik to lišiacky skúsil podať na našich, nakoniec to však bolo jeho najhoršie investovaných 10 eur. Asi si myslel, že to bude práve Slovensko, ktoré zastaví kanadskú šnúru víťazstiev, ktorá bola pred zápasom na čísle 14 (obhajujú majstrovský titul).

Už od prvých minút však bolo jasné, že slovenskí hokejisti jednoducho nemajú šancu. Nemyslím to v zlom, fandím za každých okolností, Kanada však bola klasicky o pár levelov vyššie. A to dokonca hrali v ľahkom tempe, bavili sa hokejom, no naši im v prvej tretine vôbec nestíhali. Až príliš často to vyzeralo, že hráme v oslabení, no v skutočnosti sa hralo 5 na 5. Už v prvej dvadsaťminútovke nás súper prestrieľal vysoko 14:4, ba čo je horšie, dokázal sa z týchto striel presadiť hneď dvakrát. Najskôr sa od modrej presadil Reilly a druhý gól vsietil presne 90 sekúnd pred koncom tretiny Matt Duchene, ktorý ťažil z perfektnej prihrávky Marchanda.

Julo Hudáček mal zakrytý výhľad a na Reillyho strelu už nestihol zareagovať

Chyba našich a výborná prihrávka Marchanda na Duchena znamenajú stav 2:0 po prvej tretine

Najväčším pozitívom našich hráčov v tomto zápase je pravdepodobne úvod druhej tretiny. Vtedy sme mohli streliť kontaktný gól a znepríjemniť aspoň trochu Kanade tento duel, nič z toho však nebolo. Najskôr bol vo výbornej príležitosti Libor Hudáček, pár sekúnd po ňom aj obranca Marinčin, opäť sme však doplatili na našu slabú efektivitu a zahadzovanie obrovských príležitostí. Najlepšie to dokumentuje šanca Slovenska o pár minút neskôr, kedy sme celkom slušne vyšachovali obranu Kanadu, Dravecký mal pred sebou poloodkrytú bránku, keďže kanadský brankár Talbot už bol na zemi, Dravecký však trafil len hornú tyčku. Táto situácia mi pripomenula šancu Libora Hudáčka proti Nemcom, kedy mal taktiež pred sebou poloodkrytú bránku, no aj on dokázal trafiť len tyčku. A keď jednoducho nebudeme premieňať stopercentné šance, na štvrťfinále ani nemôžeme myslieť. 

Brankárovi Talbotovi navyše zvykli vypadávať puky, no nikto nebol pred bránkou, aby dokázal puk doraziť do nej. A tak prichádzali ďalšie šance Kanaďanov, zbytočný faul Daňa a využitá presilovka zásluhou Taylora Halla. Okrem toho sa v závere presadil aj Scheifele a Kanada vyhrala druhú tretinu, rovnako ako prvú, výsledkom 2:0.

Taylor Hall a jeho využitie presilovej hry

Scheifele to spravil naozaj výborne

Kanada nevypustila ani záverečnú tretinu a opäť to bola jednostranná záležitosť. Veď ešte v 14. minúte tretej tretiny mali slovenskí hokejisti len jednu jedinú strelu na Talbota. Kanada opäť dokázala využiť jednu zo svojich príležitostí, tentoraz sa radoval z gólu Brassard, no poďakovať musí kapitánovi Perrymu, ktorý ho výborne našiel a Brassard už nemal najmenší problém skórovať. Výsledkom 5:0 nakoniec skončil zápas a Slováci si pripísali na svoje konto ďalšiu prehru. Táto sa však dala čakať a len ťažko sa dalo niečo robiť proti silnému kanadskému výberu.

Jednoduchá práca pre Brassarda

Bill Peters, tréner Kanady: "Bol to veľmi súťaživý, kvalitný zápas. Slováci hrali celkom dobre, v druhej tretine boli dokonca lepším tímom, za stavu 2:0 mali šance na skórovanie. Ak by ich dali, mohol to byť iný zápas. V ďalšom priebehu sme už kontrolovali hru a nakoniec dosiahli suverénne víťazstvo."

Zdeno Cíger, tréner SR: "Kanaďania odohrali veľmi dobrý zápas. Pre mňa je podstatné, že chalani bojovali, robili, čo mohli. Som spokojný s ich výkonom, čo sa týka nasadenia a chcenia, že sa neupustili, hrali kolektívne, až do konca. Bola však vidno bojácnosť, neskúsenosť. Kanaďania hrali dobre, sú lepší, musíme to brať reálne."

Martin Marinčin, hráč SR: "Kanada od začiatku šľapala, my sme sa im jednoducho nevedeli vyrovnať. Rozobrali nás, čo je veľmi smutné. Ťažko sa mi niečo k tomu hovorí."

 
Domov
Zdieľať
Diskusia