Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2016, 18:00
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Astronómovia zverejnili fotografiu tvorenú 187 miliónmi pixelov! Ide o doteraz najväčší záber našej Mliečnej cesty

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Niečo podobné na vlastné oči nikdy neuvidíš.

Stačí sa niekedy na chvíľu zastaviť a zapozerať sa pozornejšie na nočnú oblohu, kde je možné sledovať niečo neuveriteľne krásne. Ide o našu galaxiu - Mliečnu cestu. Je jediným známym miestom (resp. útvarom), o ktorom momentálne vieme, že sa v ňom nachádza inteligentný život (my, ľudia) a veľakrát sa iba naháňame, ponáhľame a veľmi ťažko upierame hlavu k nebesiam, k nášmu pôvodu. Bohužiaľ je aj pravdou, že z dôvodu mnohokrát spomínaného svetelného znečistenia drvivá väčšina Slovákov Mliečnu cestu ani len nevidí a nemá žiadnu možnosť ju pozorovať v celej svojej žiarivej kráse, ako je tomu kdesi na odľahlých miestach Zeme. Jedine tak vycestovať kdesi na vidiek alebo ešte ďalej.

A práve preto výskumníci z APEX Telescope Large Area Survey of the Galaxy (skrátene ATLASGAL) zhotovili fascinujúci záber na celú jej priam neskutočnú krásu. Daný snímok je štyrikrát väčší ako akákoľvek iná dodnes zhotovená fotografia našej domovskej galaxie. Vytvorený bol zariadením s názvom Atacama Pathfinder Experiment telescope ležiaci 5 100 metrov nad morom v juhoamerickom štáte Čile. Samozrejme sme vám ju do článku priložiť nemohli, a preto si ju vychutnajte na nasledujúcom odkaze:

FOTOGRAFIA

Krása, no nie? Len tak pre zaujímavosť - pozrite sa ako Bratislavčania (ne)vidia Mliečnu cestu. Zachraňujú nás akurát Poloniny.

Domov
Zdieľať
Diskusia