Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2016, 16:59
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Slovenské krimi Červený kapitán podľa knihy Dominika Dána púta akčným trailerom

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Žeby sa u nás vytvoril veľkolepý kino-zážitok? Akcia, herci, triky... to všetko vyzerá byť na vysokej úrovni.

Prešli viac než tri mesiace od oficiálneho traileru pre prvú filmovú adaptáciu príbehov Dominika Dána, Červeného kapitána. Už vtedy sme boli mierne rozčarovaní a začali sme veriť, že by to mohlo dopadnúť na naše pomery veľmi, veľmi slušne. Necelý mesiac aj pol pred premiérou k nám dorazil trailer druhý, ktorý odhaľuje len pár nových záberov, no o to intenzívnejšie pôsobia. Vidíme, že sa dočkáme množstva akcie, snáď aj dobre natočenej. Napomáhať by tomu mali herecé výkony, ktoré nebudú kostrbaté a herci celkovo nepôsobia akoby z donútenia (shot out pre slovenské seriály). Triky vyzerajú byť na slušnej úrovni, celkové vrátenie sa v čase späť je uveriteľné a načrtnuté nám boli už aj prvé dejové zvraty a celková zápletka. Vidíme to tak, že netreba otáľať a ísť na to do kina. Po dlhom čase môže byť Červený kapitán filmom, ktorý zaujme širokú divácku obec ako na Slovensku, tak v Česku, a pritom si v recenzii budeme môcť povedať, že sa to naozaj vydarilo. 

Dej hovorí o relatívne mladom detektívovi Richardovi Krauzovi z oddelenia vrážd, ktorý si už vyslúžil uznanie kolegov: veľkou mierou stál za dolapením najznámejšieho porevolučného sériového vraha - „Beštie“ Riga. Jemu to ale nestačí. Keď počas posledného leta Česko-Slovenska robotníci na cintoríne odkryjú umučené telo kostolníka s klincom v lebke, zacíti ďalšiu príležitosť, ako sa ukázať. Napriek varovaniam sa vydáva pátrať po Červenom kapitánovi, niekdajšom expertovi na finálne výsluchy v ŠtB. A kým tvrdohlavo ide za svojim, okolo neho začínajú pribúdať mŕtvoly.

Hlavnú rolu vo filme hrá Maciej Stuhr, ktorý je u nás známy z kultovej gangsterskej komédie Chlopaki nie placza alebo z novšieho filmu Dozvuky. Okrem neho ale hrajú aj Marián Geišberg, Martin Finger, Zuzana Kronerová, Ladislav Chudík (pána Chudíka budeme mať možnosť vidieť v jeho poslednom filme, nech mu je zem ľahká), Helena Krajčiová, Oldřich Kaiser, Michal Suchánek a iní. Režijne, producentsky a aj scenáristicky sa o projekt postaral Michal Kollár, pričom so scenárom mu pomáhal Miroslav Šifra a Anna Fifíková. Pre Kollára pôjde o režijný debut, producentsky však zastrešil úspešných Klaunov. Rozpočet činil 2 milióny eur. 

Nakrúcanie začalo na jar 2014 a skončilo v lete 2015.  Nakrúcalo sa v Bratislave, Krakove, Olomouci, Prahe a okolí, v českých Tepliciach aj v štúdiách Barrandov, pričom až 70% z toho tvorili scény v hlavnom meste Slovenska. Rozsahom šlo o najväčšie nakrúcanie v Starom Meste od hollywoodskeho filmu Peacemaker v roku 1996. Pre potreby filmu postavili v štúdiách Barrandov bratislavskú policajnú kanceláriu U dvoch levov a niekoľko chát, ktoré neskôr kvôli natáčaniu zhoreli. Od momentu, kedy sa dotočilo, až po premiéru 10. marca 2016 ubehne 9 mesiacov. Náročnú postprodukciu tvorili najmä triky a CGI. Ak chcete o filme či knihe vedieť viac, klikajte sem, kde nájdete aj zábery z natáčania a pár zaujímavostí (ako i zábery na CGI spracovanie Bratislavy z 90. rokov).

Slovenské krimi Červený kapitán podľa knihy Dominika Dána púta akčným trailerom
Domov
Zdieľať
Diskusia