- produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
- sex, nahotu a iný NSFW obsah
- násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
Finlandia vo svojej najnovšej kampani vzdáva poctu jednému z najikonickejších nápojov na báze vodky – martini – koktailu, ktorý práve zažíva svoj veľký comeback.
Pri príležitosti spustenia kampane na Slovensku a v Česku sa majster mixológie značky Finlandia, Pekka Pellinen, podelil o svoje tipy na prípravu dokonalého vodka martini a vyzýva, aby sme si ho užili po svojom.
Podľa Finladie v roku 2024 koktaily s vodkou ovládli rebríčky vyhľadávania. Medzi desiatimi najhľadanejšími nápojmi boli hneď štyri rôzne varianty martini. Podľa spotrebiteľského výskumu globálnej agentúry IWSR sú práve drinky na báze čírych destilátov, ako martini, čoraz populárnejšie medzi mladšími dospelými.

„Martini je jednoduchý koktail, ale zároveň má charakter,“ hovorí Pekka. „A presne preto dokonale vystihuje dnešnú koktailovú éru. Sociálne siete sú plné celebrít a ľudí, ktorí si martini pripravujú podľa seba. Niekto sa nechá ovplyvniť trendom mini-martini servírovaných v malých pohárikoch, iný si nápoj ozvláštni slaným twistom. Je to miešaný nápoj, s ktorým sa môžete hrať – a tak ako samotná vodka, je neuveriteľne všestranný a vhodný na každú príležitosť.“

Pekkov recept na dokonalé vodka martini
„Nech som kdekoľvek na svete, prvý drink, ktorý si v bare objednám, je martini,“ hovorí Pekka. „Je to výborný test schopností barmana. Hoci obsahuje len dve suroviny, je to jeden z najnáročnejších koktailov na prípravu.“
- Použite vodku, nie gin
„Vodku nazývam ‘destilát šéfkuchárov’,“ vysvetľuje Pekka. „Pretože umožňuje, aby v nápoji vynikla sviežosť použitých ingrediencií – obzvlášť pri použití byliniek či bobuľového ovocia. Vodka tvorí ideálny základ martini, pretože je neutrálna a nezakrýva ostatné chute. Gin je, naopak, príliš silný a výrazný. Práve preto je pre barmanov voľbou číslo jeden vodka – dá sa s ňou experimentovať a jej čistota a elegancia vždy vyniknú.“
- Kvalita na prvom mieste
„Klasické martini má len dve zložky – vodku a suchý vermut,“ vysvetľuje Pekka. „Práve preto je výber prémiovej vodky, ako je Finlandia, kľúčový. Na kvalite vodky sa totiž výrazne podieľajú samotné suroviny. Finlandia, na rozdiel od iných vodiek vyrábaných z obilia alebo zemiakov , vzniká z fínskeho jačmeňa s vyšším obsahom škrobu, vďaka čomu má čistú, ľahkú chuť bez olejovitej stopy. V lete totiž Fínsko zažíva nekonečný slnečný svit, takzvané polnočné slnko, ktoré ešte intenzívnejšie podporuje dozrievanie jačmeňa a zvyšuje obsah škrobu. Výsledok? Zamatovo jemná vodka, ktorá je dokonalá na prípravu martini.“
- Ice, ice, baby
„Všetko musí byť dokonale vychladené – od ingrediencií až po pohár, v ktorom martini servírujete,“ radí Pekka. „Pohár môžete dať do mrazničky alebo ho vopred naplniť ľadom. Rovnaké pravidlo platí aj pre fľašu vodky. Dôležitá je aj kvalita ľadu. Vo Fínsku máme tú výhodu, že máme k dispozícii tu najčistejšiu vodu, čo sa odráža nielen na kvalite ľadu, ale aj samotnej vodky. Vo všeobecnosti platí, že mäkšia voda má menší vplyv na chuť.“
- Miešať, netriasť
„Večná otázka – miešať alebo triasť? Ja odporúčam neriadiť sa tým, čo hovorí James Bond a martini miešať,“ hovorí Pekka. „Nikdy ním netraste ani ho nerolujte. Miešanie zabezpečí jemnejšiu štruktúru a drink sa zbytočne nezriedi.“
- Kreativite sa medze nekladú
„Za hranicou dvoch základných surovín už žiadne pravidlá neplatia,“ smeje sa Pekka. „Možností je nekonečne veľa – nebojte sa experimentovať ani s ozdobami. Čo tak napríklad popcorn?“
„Klasikou sú olivy – vďaka umami chuti, ktorú barmani nazývajú ‘piatou chuťou’. A hoci sa hovorí, že párny počet olív nosí smolu, v duchu kampane Finlandia – prečo si dať len jednu alebo tri, keď si môžete dopriať rovno päť?“
4 cl vodky FINLANDIA
1 streknutie suchého vermutu
Postup:
Vychlaďte pohár na martini a shaker. Do shakera naplneného ľadom nalejte vodku a potom suchý vermut. Premiešajte. Cez jemné sitko nalejte do vychladeného pohára na martini. Ozdobte – 5 olív, twist alebo niečo úplne iné? It’s Soooooo Fine! Kippis! (Na zdravie!)
