Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Decorglass.sk.
dnes 16. októbra 2024 o 15:51
Čas čítania 1:41
Sponzorovaný obsah

Inšpirácie na vianočné stolovanie: Ako ozdobiť a prestrieť stôl na Vianoce?

GASTRO VIANOCE
Uložiť Uložené

Vianočné stolovanie patrí medzi najdôležitejšie momenty sviatočných dní.

Krásne ozdobený stôl vytvára tú správnu atmosféru a pozdvihuje výnimočnosť rodinného stretnutia. Pri zariaďovaní vianočného stola sa zameraj na detaily, ktoré dokážu premeniť obyčajný večer na nezabudnuteľný zážitok. Tu je niekoľko inšpirácií, ako stôl pripraviť a ozdobiť.

Obrusy, štóly a prestieranie

Základom každého slávnostného stolovania je krásny obrus. Na Vianoce sa často volia biele, krémové alebo zlaté obrusy, ktoré symbolizujú čistotu a eleganciu. Pokiaľ chceš pridať moderný dotyk, použi štóly, ktoré môžu byť zdobené vianočnými motívmi, ako sú hviezdy, snehové vločky či soby. Prestierania z prírodných materiálov, ako je drevo alebo juta, vytvoria hrejivý kontrast s jemným obrusom a dodajú stolu rustikálny nádych.

Vianočný porcelán a príbor

Vianočný riad môže byť srdcom celej dekorácie. Ak máš k dispozícii vianočný porcelán so sviatočnými motívmi, určite ho využi. Porcelán s jemnými kresbami vianočných symbolov ako zvončeky, stromčeky či vianočné gule dodá stolovaniu špeciálny ráz. Ak nemáš špeciálny sviatočný servis, siahni po bielom alebo zlatom riade, ktorý vytvára luxusný dojem. Doplň to elegantným príborom – zlatý alebo strieborný príbor je výbornou voľbou na vianočné stolovanie.

vianoce
Zdroj: Dreamstime.com

Poháre a servítky

K sviatočnému stolu patria aj krásne poháre na víno a vodu. Poháre so zlatými alebo striebornými lemami sú skvelým spôsobom, ako stôl obohatiť o ďalší trblietavý prvok. Na druhej strane, jednoduchosť pohárov môžete kompenzovať servítkami. Pre Vianoce sa hodia látkové servítky v červenej, zlatej alebo zelenej farbe, ktoré môžeš previazať stuhami a ozdobiť drobnými vetvičkami ihličia alebo drobnými ozdobami.

Svietniky a adventné vence

Atmosféru vianočného stolovania podčiarkni svietnikmi a sviečkami. Zvoľ elegantné vianočné svietniky, ktoré budú ladiť s celkovou výzdobou. Zlaté, strieborné alebo sklenené svietniky vyniknú pri jemnom svetle sviečok a prinesú do miestnosti teplo a útulnosť. Adventný veniec môžeš umiestniť do stredu stola ako hlavnú dekoráciu. Jemné vetvičky ihličia, šišky, sušené plátky pomaranča a mašle dodajú stolu prírodný a autentický vzhľad.

Anjeli a ďalšie dekorácie

Vianoční anjeli sú symbolom pokoja a lásky. Umiestni ich na stôl ako súčasť celkovej dekorácie. Vyber si jemných sklenených alebo porcelánových anjelov, ktorí budú ladiť so zvyškom výzdoby. Okrem anjelov môžeš stôl ozdobiť drobnými vianočnými dekoráciami, ako sú malé ozdobné stromčeky, šišky, vianočné gule alebo vianočné reťaze.

Tip na záver

Nezabúdaj, že menej je niekedy viac. Snaž sa udržať jednotný štýl a farebnú schému, aby stolovanie pôsobilo harmonicky a prepracovane. Zvoľ si jednu hlavnú farbu (napríklad červenú, zlatú alebo zelenú) a doplnky ladiace s touto farbou. Vytvor tak elegantnú a sviatočnú atmosféru, ktorá bude odrážať čaro Vianoc.

Odporúčané
KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? KVÍZ: V ktorej krajine hádžu na Vianoce jedlo o stenu a kde majú na štedrovečernom stole KFC? 26. decembra 2023 o 12:00

S týmito nápadmi na vianočné stolovanie bude tvoj sviatočný stôl nielen krásny, ale aj funkčný, plný radosti a tepla, presne tak, ako by Vianoce mali byť.

Domov
Zdieľať
Diskusia