Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti GLO.
13. októbra 2024 o 12:00
Čas čítania 1:07
Sponzorovaný obsah

FOTO: Ulice Bratislavy opäť rozžiarila Biela noc. Takto vyzerali tohtoročné inštalácie

FOTO: Ulice Bratislavy opäť rozžiarila Biela noc. Takto vyzerali tohtoročné inštalácie
Zdroj: GLO
KULTÚRA BIELA NOC UMENIE VIZUÁLNE UMENIE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Čo hovoríš na aktuálny ročník obľúbeného festivalu?

Bratislava má za sebou výnimočný víkend. Multimediálny festival Biela noc priniesol domácim i návštevníkom fantastické zážitky pri novom objavovaní na oko známych miest, ktoré zažili doslova aj do písmena v novom svetle.

Aj keď je multimediálny festival Biela noc zapísaný u ľudí najmä ako festival plný atraktívnych svetelných inštalácií vo verejnom priestore, je to v prvom rade festival súčasného umenia. Umenia, ktoré ohromuje, provokuje, a čo je najdôležitejšie, spája. Práve spájanie bolo v DNA tohtoročnej edície Bielej noci prítomné viac ako inokedy predtým.

glo, biela noc
Zdroj: glo

Svetelná performance aj laserový mapping

Vodná trasa spojila svetelným dizajnom mosty Apollo a Lanfranconi, neuveriteľne komplexnú symbiózu umenia naprieč jednotlivými odbormi zažili návštevníci multimediálnej performance, ktorá spojila svetelných dizajnérov, plavkyne synchronizovaného plávania, poetku a performerku, architektku a hudobníka.

Svetelným dizajnom sa podarilo prepojiť aj dve ikonické stavby komunistickej architektúry – legendárny hotel Kyjev a OD Prior. Kým hotel Kyjev ožil strhujúcim, veľkoformátovým laserovým mappingom, susedná stena OD Prior ožila pre zmenu interaktívnou projekciou.

biela noc, glo
Zdroj: glo

Aby toho nebolo málo, v OD sa podarilo aj geniálne prepojenie exteriéru s interiérom. Vďaka odrazu čistých exteriérových línií a geometrie našla svoje miesto vo vnútri OD inštalácia kinetických objektov, ktorá symbolicky uzavrela kruh spoločných svetelných momentov.

O unikátne zážitky sa v tomto prípade postarali umelci z BN Label, ktorí aj tento raz ukázali, aké inšpiratívne dokáže byť umenie spájajúce svety umenia a architektúry, svetelného dizajnu a v tomto prípade špeciálne aj sveta glo, ktoré bolo aj tentoraz jedným z partnerov multimediálneho festivalu.

biela noc, glo
Zdroj: glo

Magický víkend plný umeleckých zážitkov priniesol na chvíľu nielen nové svetlo do starých obrazov mesta, ale aj fascinujúcu ukážku toho, aké blízke a potrebné dokáže byť súčasné umenie. Príď sa o tom presvedčiť už tento týždeň do Košíc, kde Biela noc pokračuje už cez víkend.

Späť
Zdieľať
Diskusia