Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. augusta 2024 o 8:38
Čas čítania 1:20
Jela Vážanová

Za 200-tisíc eur si môžeš zamraziť telo a neskôr sa nechať oživiť. Nemecký startup sľubuje technológiu, ktorá oklame smrť

TECH MODERNÉ TECHNOLÓGIE TECHNOLOGICKÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Berlínska spoločnosť ponúka zákazníkom možnosť nechať sa po smrti zamraziť, aby ich mohli v budúcnosti oživiť, keď bude technológia dostatočne vyspelá.

Možnosť zmraziť ľudské telo bolo doteraz možné vidieť iba vo filme, avšak nemecký startup prišiel s revolučnou technológiou, ktorá podľa nich oklame samotnú smrť. Tomorrow Bio podľa Daily Mail ochladí telo na -196 °C počas 10 dní, aby zachovalo rovnaký stav, aký malo pred smrťou. Potom telo prevezú do vákuovo izolovanej 3,20 metra vysokej oceľovej nádoby naplnenej tekutým dusíkom.

Tomorrow Bio
Zdroj: Tomorrow Bio

Oživiť človeka zatiaľ vedci nedokážu, no mnohé výskumy podľa Tomorrow Bio nasvedčujú, že táto procedúra by mohla byť v budúcnosti možná. Výskumníkom sa už podarilo kryokonzervovať a potom oživiť malé zvieratá nazývané C. elegans (nepatogénny pôdny červ z kmeňa hlístic) s neporušenými spomienkami.

Výskumníkom sa tiež podarilo zmraziť králičie obličky. Po ohriatí bol orgán transplantovaný a plne funkčný. To isté vedci dokázali aj s mozgom králika, ktorého vnútrobunkové štruktúry zostali neporušené.

„Pre niektorých je hlavnou motiváciou strach zo smrti. Kryokonzervácia im ponúka nádej a pocit bezpečia a poskytuje potenciálnu cestu na predĺženie ich života,“ povedal pre Daily Mail spoluzakladateľ Fernando Azevedo Pinheiro.

Tomorrow Bio
Zdroj: Tomorrow Bio

Dá sa dať na život cenovka? Podľa Tomorrow Bio ťa to bude stáť „iba“ 200-tisíc eur + mesačná platba 50 eur za členstvo. Cena sa odvíja aj od toho, či chceš zmraziť celé telo alebo iba mozog, ktorého zmrazenie stojí 75-tisíc.

Tomorrow Bio
Zdroj: Tomorrow Bio

Splátku môžeš rozdeliť na mesačné platby, ktorú si vypočítaš na stránke na základe tvojho veku a zdravotného stavu. Zdraví ľudia od 18 do 65 rokov platia iba okolo 20 eur mesačne. Tí, čo majú nad 65 rokov alebo zdravotné problémy, platia niekoľko stoviek mesačne.

Tomorrow Bio
Zdroj: Tomorrow Bio

V balíku je zahrnutý skúsený tím, ktorý bude v pohotovosti a k dispozícii pred tým, než zomrieš. Následne zmrazí tvoje telo a prevezie ho do skladu v špeciálne vyrobenej dewarovej nádobe v European Biostasis Foundation vo Švajčiarsku. Keď bude technológia oživenia dostupná a primerane otestovaná, vedci použijú financie určené na dlhodobé skladovanie na úhradu procedúry.

Odporúčané
TECH TIP: Nové hodinky Garmin fénix 8, fénix E a ultravýkonné Enduro 3 TECH TIP: Nové hodinky Garmin fénix 8, fénix E a ultravýkonné Enduro 3 30. augusta 2024 o 10:46

Zatiaľ túto procedúru podľa New York Post podstúpilo šesť ľudí a päť zvierat. Na čakačke je ďalších 650 ľudí, ktorí majú v priemere len 36 rokov. Ak tieto osoby úspešne oživia a nevyužijú všetky peniaze, vrátia zvyšok späť.

Domov
Zdieľať
Diskusia