Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2024 o 13:56
Čas čítania 0:32
Anna-Marie Hanzlíková

Vysoké letné teploty vraj zmenšujú mozog. Odborník poradil, ako tomu predísť

ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Horúčava spôsobuje, že sa nám scvrkáva mozog.

Radek Ptáček, profesor lekárskej psychológie, upozornil na svojom Instagrame na štúdiu s názvom „Skúmanie štrukturálnych zmien v mozgu počas dehydratácie pomocou voxelovej morfometrie“.

V štúdii výskumný tím skúmal štruktúry šiestich dobrovoľníkov počas skenovania magnetickou rezonanciou v stavoch normálnej hydratácie, hyperhydratácie a dehydratácie s cieľom posúdiť objemové zmeny v sivej hmote.

Štúdia uvádza, že dehydratácia môže spôsobiť dočasné zmenšenie mozgu až o 0,55 %. Okrem toho dehydratácia znižuje kognitívne schopnosti a psychickú pohodu. Takže to, že sme v lete podráždení a spomalení, nepociťujeme len my. Potvrdzuje to aj veda.

Našu duševnú výkonnosť môže zhoršovať aj kvalita spánku. V skutočnosti má dehydratácia vplyv aj naň. Ptáček preto ľudom odporúča, aby pili veľa vody. Počas horúcich dní treba vypiť aspoň tri litre denne. To zodpovedá približne 15 dvojdecovým pohárom.

 
 
 
Zobraziť príspevok na Instagrame
 
 
 

A post shared by Radek Ptacek | PROFESOR PSYCHOLÓGIE (@radek.ptacek)

Domov
Zdieľať
Diskusia