Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2024 o 17:09
Čas čítania 1:05
Ella Petrová

Na Netflix mieri český seriál o drogách, ktorý vyvolal rozporuplné reakcie. Je nevhodný a scestný, odkazujú inštitúcie

Na Netflix mieri český seriál o drogách, ktorý vyvolal rozporuplné reakcie. Je nevhodný a scestný, odkazujú inštitúcie
Zdroj: Česká televize
FILMY A SERIÁLY ČESKO NETFLIX NETFLIX SERIÁLY
Uložiť Uložené

Seriál Adikts bude na Netflixe dostupný od 19. júna.

V januári Česká televízia predstavila šesťdielny seriál o závislostiach od návykových látok. Zobrazuje päť študentov adiktológie, ktorí sa v rámci zodpovedného prístupu k štúdiu rozhodnú experimentovať – užívať drogy, ktoré by mohli na chvíľu vyriešiť problémy každého z nich. Účinok drog sa však pre všetkých z nich stane trvalým.

Režisérom seriálu Adikts je Adam Sedlák, ktorý nakrútil aj divácky úspešný film Banger. V spolupráci s Českou asociáciou poisťovní a Políciou ČR sa seriál stal súčasťou preventívnej protidrogovej kampane s názvom Skratky, ktorá vznikla v dôsledku dramatického nárastu počtu užívateľov drog a postoja spoločnosti.

„Viac ako štyridsať percent Čechov starších ako 15 rokov priznáva, že aspoň raz v živote vyskúšalo nelegálnu drogu, a takmer tretina českej populácie schvaľuje rekreačné užívanie návykových látok,“ uviedla Česká asociácia poisťovní v tlačovej správe.

Napriek mnohým ohlasom sa inštitút zameraný na liečbu drogových závislostí vymedzil voči seriálu. SANANIM je mimovládna nezisková organizácia, ktorá pôsobí v oblasti drogových závislostí už viac ako tridsať rokov. Domnieva sa, že spôsob, akým je seriál prezentovaný, je dosť nevhodný.

Odporúčané
Letné outfity podľa seriálu Bridgerton: dramatické chokre, maxi sukne či perly, ktoré miluje aj Harry Styles Letné outfity podľa seriálu Bridgerton: dramatické chokre, maxi sukne či perly, ktoré miluje aj Harry Styles 11. júna 2024 o 9:30

„Obdivujeme spôsob, akým autor seriálu doslova vypitval inštitúcie, ktoré kampaň sponzorujú. Týmto spôsobom poukázal na jeden z najpálčivejších problémov pri realizácii súčasnej protidrogovej politiky. Doslova vmietol do tváre inštitúciám všetky tie bezzubé projekty, protidrogové vlaky, scientologickú prevenciu a iné nefunkčné a často predražené pseudoefektívne preventívne opatrenia. Nebál sa vziať na seba ťaživú úlohu toho, kto ukáže nezmyselnosť takýchto projektov, a vytvoril ich apoteózu,“ uviedol inštitút vo vyhlásení.


Podľa inštitútu nie je možné na seriál odborne reagovať, pretože nemá nič spoločné s adiktológiou, a prezentovať ho ako súčasť preventívnej kampane je scestné. Seriál si vyslúžil aj rozporuplné reakcie medzi ľuďmi, na ČSFD má hodnotenie 54 percent.

Domov
Zdieľať
Diskusia