Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Martinus.
9. marca 2024, 9:00
Čas čítania 3:56
Sponzorovaný obsah

10 očakávaných filmov a seriálov roku 2024, ktoré vznikli podľa knižnej predlohy

FILMY A SERIÁLY FILMOVÉ ADAPTÁCIE KNÍH
Uložiť Uložené

Koľkokrát máš prečítaného Harryho Pottera alebo Pána prsteňov? Myslíš si, že je lepšia kniha alebo film? Diskusie o tom, ktoré spracovanie je lepšie, sa asi nikdy neskončia.

V zozname najlepších filmov všetkých čias nájdeš hneď niekoľko diel, ktoré vznikli podľa knižnej predlohy. Okrem vyššie spomenutých knihy inšpirovali známe klasiky ako Vykúpenie z väznice Shawshank, The Shining, Trainspotting, Prelet nad kukučím hniezdom či Krstný otec. 

Keďže literatúra je nevyčerpateľným zdrojom námetov pre filmových a seriálových režisérov, vybrali sme niekoľko kníh, ktorých spracovanie uvidíš v kinách alebo na streamovacích platformách v roku 2024. 

Ceny a dostupnosť kníh sú aktuálne v čase písania článku. Postupom času sa môžu meniť.

1. Duna (Frank Herbert)

  • Teraz 18,70 €, pôvodne 24,90 €

Dystopické pokračovanie filmu Duna momentálne valcuje slovenské aj svetové kiná. Ak ťa bavili filmy, určite si užiješ aj knižnú sériu. Knižný svet Duny je premyslený do každého detailu a ponúkne ti pohlcujúci dobrodružný príbeh. Planéta Arrakis je jediným zdrojom vzácneho korenia, ktoré predlžuje ľuďom život a dodáva im výnimočné schopnosti. Znepriatelené rody sa pustia do mocenského boja, aby toto bohatstvo ovládli. 

Toto dielo pochádza ešte zo 60. rokov minulého storočia, no zaoberá sa úvahami o klimatických zmenách, vodcovstve a politike, ktoré sú aktuálne aj dnes. 

Martinus, Duna
Zdroj: Martinus
Kúp si knihu Duna

2. Šógun (James Clavell)

  • Teraz 25,50 €, pôvodne 29,90 €

Miniséria Šógun, ktorú môžeš od konca februára pozerať na Disney+, vznikala 10 rokov. Dej série zachytáva komplikovanú situáciu v krajine, ktorej nie tak úplne rozumieme. Kritikmi aj divákmi uznávaný seriál vznikol na základe knižnej predlohy.

Kapitán Blackthorn z Anglicka v roku 1600 stroskotal pri pobreží Japonska, kde sa stal zajatcom. Uvedomuje si, aká je táto krajina odlišná, a stáva sa svedkom premyslených intríg. Začína chápať miestne zvyky a kultúru, čo mení jeho vžité predstavy o smrti, náboženstve či láske medzi mužom a ženou. 

martinus
Zdroj: Martinus
prečítaj si knihu Šógun

3. Spaceman (Jaroslav Kalfař)

  • 11,99 €

Adam Sandler hrá vo filme Spaceman českého kozmonauta Jakuba Procházku. Túto novinku môžeš pozerať na Netflixe už od 1. marca. Režisér Johan Renck (tvorca seriálu Chernobyl) natočil film Spaceman podľa knižnej predlohy Kozmonaut z Čiech, ktorú napísal autor Jaroslav Kalfař.

Jakub bude tvoriť jednočlennú posádku na osemmesačnej misii vo vesmíre, ktorá má preskúmať neznámu vesmírnu činnosť pri planéte Venuša. Osamelému kozmonautovi sa zjaví vesmírny pavúk, s ktorým bude viesť debaty o láske či smrti. Postupne medzi nimi vznikne silné emocionálne puto.

martinus
Zdroj: Martinus
kúp si knihu kozmonaut z čiech

4. Bridgerton (Julia Quinn)

  • 12,95 €

Vieš, že seriálový megahit z dielnej Netflixu takisto vznikol na základe kníh? Skráť si čakanie na pokračovanie štvrtým dielom knižnej série Bridgerton – Romantický pán Bridgerton. Táto kniha, rovnako ako aj tretia séria seriálu, sleduje milostný príbeh Colina a Penelope.

S príchodom novej spoločenskej sezóny sa Colin Bridgerton ocitne na vrchole zoznamu vhodných budúcich manželov. Penelope je do neho už roky zamilovaná. Náhodou však započuje Colinovo vyhlásenie, že si ju nikdy nevezme. Colin začne viac cestovať, len aby nebol v Londýne. Po návrate z ciest zistí, ako sa všetko zmenilo – a iná je aj Penelope.

Martinus
Zdroj: Martinus
skráť si čakanie na seriál knihou Romantický pán Bridgerton

5. Končí sa to nami (Colleen Hoover)

  • 14,90 €

V lete sa môžeme tešiť na premiéru filmu s Blake Lively v hlavnej úlohe Končí sa to nami. Tento film vznikol na základe knižného bestselleru obľúbenej americkej autorky Collen Hoover. Môžeš sa tešiť na romantickú a emotívnu horskú dráhu, pri ktorej si pravdepodobne aj poplačeš. Autorka zvečnila svoje vlastné bolestivé spomienky, ktoré by zo svojho života najradšej vymazala. Otvorila veľmi osobný príbeh o láske a rodinnom trápení, ktoré otvára staré rany.

martinus
Zdroj: Martinus
čítaj knihu končí sa to nami

6. Smršť (Jozef Karika)

  • 13,90 €

Známy slovenský režisér Peter Bebjak vytvoril bravúrnu adaptáciu knihy Trhlina od Jozefa Kariku. Už 4. apríla sa môžeme tešiť na jeho ďalší film podľa Karikovej predlohy – Smršť. Vo filme si zahrá Tomáš Maštalír, Aňa Geislerová či Éva Bandor. 

Fenomén halného vetra je na úpätí Tatier dôverne známy. Keď zafúka, stúpa počet nešťastných udalostí – samovrážd, nehôd či násilných činov. Môže tento vietor súvisieť s prekliatym cestným úsekom a prízrakom stareny, ktorá sa tam zjavuje?

martinus
Zdroj: Martinus
prečítaj si smršť

7. Džentlmen v Moskve (Amor Towles)

  • 18,90 €

Je rok 1922. Boľševici odsúdia aristokrata Alexandra Rostova na domáce väzenie do podkrovia hotelu Metopol neďaleko Kremľa. Obmedzený pohyb ho zavedie na emocionálnu cestu, počas ktorej sa spriatelí s rôznymi obyvateľmi hotela. Táto kniha je plná humoru a prepracovaných postáv.

Na konci marca si môžeš pozrieť rovnomennú minisériu na Paramount+ s Ewanom McGregorom v hlavnej úlohe.

martinus
Zdroj: Martinus
kúp si knihu

8. Predstava o tebe (Robinne Lee)

  • 16,90 €

Takmer 40-ročná Soléne sprevádza svoju dcéru Isabelle na koncert jej obľúbenej kapely August Moon. Soléne nečakane nadviaže vzťah so spevákom známej kapely. Hayes je veľmi očarujúci a inteligentný, má však iba 20 rokov. Obyčajná príťažlivosť sa premení na hlboký vzťah, v ktorom je Soléne šťastná. 

Problémy však nastanú, keď sa ich románik dostane na verejnosť a do médií. V máji môžeš na Prime Video sledovať filmovú adaptáciu knihy, v ktorej hlavnú úlohu obsadila uznávaná herečka Anne Hathaway.

martinus
Zdroj: Martinus
kúp si knihu predstava o tebe

9. Temná hmota (Blake Crouch)

  • Teraz 18,06 €, pôvodne 21,95 €

Jasson po útoku maskovaného muža upadol do bezvedomia. Keď sa prebral, bol obklopený cudzími ľuďmi v ochranných oblekoch. Jeho život však už nebol taký, aký si pamätal. Manželku mal inú a syn, na ktorého si spomínal, sa nikdy nenarodil. Už z neho nebol ani obyčajný profesor fyziky, ale slávny génius. Ktorý svet je teda skutočný? 

Apple TV+ pripravuje seriál podľa knihy Temná hmota. V hlavnej úlohe uvidíš Joela Edgertona a jeho premiéra je naplánovaná na 8. mája. 

martinus
Zdroj: Martinus
čitaj temnú hmotu

10. Zlodeji tvárí (A. M. Shine)

  • Teraz 18,06 €, pôvodne 21,95 €

Známeho režiséra M. Nighta Shyamalana určite poznáš. Jeho dcéra Ishan Shyamalan je začínajúcou režisérkou a v júni pripravuje svoj celovečerný debut s trilerom The Watchers. Tento film vznikol na základe rovnomernej knižnej predlohy, u nás ju nájdeš v českom vydaní pod názvom Zlodeji tvárí.

Mina jedného dňa uviazne v lese na západe Írska. Nájde úkryt v podobe betónového bunkra. Sotva sa zavrú dvere, bunker obklopí krik. S príchodom noci začnú vyliezať z podzemia zvláštne stvorenia, ktoré pozorujú svojich ľudských zajatcov. 

martinus
Zdroj: Martinus
čítaj knihu
Domov
Zdieľať
Diskusia