Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
15. novembra 2023, 17:32
Čas čítania 0:43
Radka Klučárová

Názov rakúskej minerálky pobúril verejnosť, majiteľa obviňujú z rasizmu. Je to moje priezvisko, bráni sa

NEWS RAKÚSKO RASIZMUS A PRÁVA MENŠÍN
Uložiť Uložené

Kontroverzný názov však nie je jediný problém. Problémové je aj logo, ktoré je podľa mnohých rasistické.

Rakúšanov pobúril názov lokálnej značky minerálky. Miestny výrobca ju pomenoval Neger-Soda, čo sa nestretlo s pochopením zákazníkov. On sa bráni, že je to jeho priezvisko. Názov však nie je jediná kontroverzia, s ktorou rakúsky výrobca prišiel, upozorňuje portál iDnes.cz. 

Do loga sódy majiteľ z Dolného Rakúska umiestnil obrázok Maura (moslim pôvodom zo severnej Afriky), ktorý argumentuje jednoducho tým, že sa mu páči. „Začína to byť naozaj otravné. Napríklad kôň ako logo firmy sa k nám jednoducho nehodí. Čo mám urobiť? Je to len moje meno,“ bráni sa majiteľ Horst Neger na margo rozruchu, ktorý jeho značka spôsobila. 

„Je takéto logo v dnešnej dobe vhodné?“ pýta sa pohoršený 55-ročný Rakúšan. Pobúrených reakcií sa objavilo na sociálnych sieťach mnoho. Majiteľ by podľa kritizujúcich mohol prehodnotiť aspoň motív v logu. 

Majitelia sódovkárne v logu ani v názve nevidia problém a vysvetľujú, že je to ich meno. „Naše logo zdobia fľaše so sódovkou už viac ako päťdesiat rokov,“ hovorí 80-ročný majiteľ firmy Horst Neger.

Domov
Zdieľať
Diskusia