Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
26. októbra 2023, 12:51
Čas čítania 1:12
Martin Mičuda

Honda chystá veľkolepý návrat slávneho kupé Prelude, príde však s čisto elektrickým pohonom

Honda chystá veľkolepý návrat slávneho kupé Prelude, príde však s čisto elektrickým pohonom
Zdroj: Honda
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY ELEKTROMOBILY HONDA
Uložiť Uložené

Práve nové elektrické kupé Prelude má odštartovať príchod športovo ladených modelov.

Za ostatné roky sme svedkami toho, ako viaceré automobilky oprášili slávne mená, ktoré pretavili do znovuzrodených sériových modelov. Žiaľ, neraz ide len o slušné marketingové divadlo, v rámci ktorého značky využijú slávu mena, no nazvú ním úplne iné vozidlo. A zväčša ide o SUV, ktoré s pôvodcom nemá nič spoločné. Spomeňme tak napríklad počiny ako Fiat 600, Ford Puma, Renault Scénic.

Po istom zneužití označenia siahla aj Honda, ktorá ikonické kupé Integra premenila na veľký sedan (liftback). Najnovšie sa však dozvedáme, že Japonci majú v pláne oživiť ďalšie zvučné meno, tentoraz však zachovajú jeho pôvodný charakter.

Odporúčané
TEST: Enyaq Coupé RS nám dokázal, že ide o najlepšiu škodovku, ktorá prerástla aj Volkswagen TEST: Enyaq Coupé RS nám dokázal, že ide o najlepšiu škodovku, ktorá prerástla aj Volkswagen 18. februára 2023, 9:30

Ide o model Prelude, teda športové kupé, ktoré malo premiéru už v roku 1978 a jeho 5. generácia pôsobila na trhu do roku 2001. Teraz sa Honda chystá ikonický 2-dverový automobil opäť priviesť na svet, o čom svedčí práve predstavený koncept na veľtrhu Japan Mobility Show 2023. Honda síce príchod sériovej verzie ešte nepotvrdila, súčasne však tvrdí, že koncept má predstavovať začiatok príchodu športových modelov automobilky. Navyše, už na prvý pohľad je zrejmé, že ide o hotové auto, minimálne čo sa dizajnu a tvaru karosérie týka.

Honda, Prelude,
Zdroj: Honda


Pomerne uhladený exteriérový dizajn prináša úzke svetlá na oboch koncoch, navyše v oboch prípadoch sú vzájomne prepojené. Čistým líniám v snehobielom laku krásne sekundujú kontrastné čierne detaily – strecha, zadný spojler, kryty spätných zrkadiel, veľké disky či plochy v spodnej časti karosérie. Absencia koncoviek výfuku či prednej masky s otvormi na prívod vzduchu pritom jasne naznačujú, že Prelude v novodobej podobe vymení v zmysle trendov spaľovacie motory za elektrický pohon.

Odporúčané
Po teste novej Fabie Monte Carlo sme milo prekvapení, na akú úroveň Škoda posunula obľúbený model Po teste novej Fabie Monte Carlo sme milo prekvapení, na akú úroveň Škoda posunula obľúbený model 24. októbra 2022, 14:30

Vzhľadom na to, že Honda tento počin prezentuje ako koncept, neuvádza žiadne technické parametre, takže nepoznáme nielen samotné rozmery, ale ani výkon elektrickej sústavy či informácie o jej batérii. Práve nové elektrické kupé Prelude má odštartovať príchod športovo ladených modelov, pretože ako sa vyjadrili poprední predstavitelia značky, zákazníci od Hondy takéto počiny očakávajú.

Honda, Prelude,
Zdroj: Honda
Domov
Zdieľať
Diskusia