Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah vysavateľstva United Philantropy.
24. októbra 2023, 12:00
Čas čítania 2:34
Sponzorovaný obsah

TIP NA KNIHU: Šikovným patrí svet. V tejto knihe sa nachádza „know-how“ úspešných firiem, ktoré si osvojíš v živote aj ty

TIP NA KNIHU: Šikovným patrí svet. V tejto knihe sa nachádza „know-how“ úspešných firiem, ktoré si osvojíš v živote aj ty
Zdroj: Unsplash/ASTERISK KWON
KULTÚRA BIZNIS KNIHY KNIŽNÉ TIPY MOTIVÁCIA
Uložiť Uložené

Pokiaľ si jeden z tých ľudí, ktorí majú kreatívnu dušu a sú fascinovaní biznisom, táto kniha je pre teba ako stvorená.

Ako sa to hovorí, raz si hore a raz dole. Určite aj ty máš obdobia, keď máš pocit, že sa ti vôbec nedarí a všetky tvoje nápady sú zlé. No aj tak sa nechceš vzdať. Potrebuješ len nasmerovanie a „nakopnutie“ tou správnou motiváciou.

Knižný titul Paradox prosperity od nadácie United Philantropy je určený pre tých, ktorí sú kreatívni, chcú vypustiť svoje nápady do sveta a zmeniť spoločnosť k lepšiemu. Pôvodný titul vyšiel v roku 2019 a teraz dorazil jeho preklad aj na Slovensko. Táto kniha ti ukáže príklady úspešných krajín, firiem a „know-how“ na vydarenú inováciu.

Čo vlastne znamená názov Paradox prosperity?

Globálna chudoba je jedným z najvážnejších problémov sveta. Autor knihy a profesor z Harvardu Clayton M. Christensen odhaľuje v publikácii paradox nášho prístupu k riešeniu chudoby. Vieš o tom, že najmenej 20 krajín, ktoré dostali pomoc v hodnote miliárd dolárov, sú chudobnejšie než predtým? Prečo je to tak?

paradox prosperity
Zdroj: United Philanthropy

Od vzdelávania cez zdravotníctvo, infraštruktúru až po odstránenie korupcie, niektoré riešenia sa častokrát spoliehajú na metódu pokus-omyl. Hoci sú ušľachtilé, nie sú efektívne a v niektorých prípadoch zhoršili problémy v danej krajine.

Jeden z takýchto prípadov, ktorý spomína kniha Paradox prosperity, bol projekt vybudovaných studní v Afrike, ktorých časť zostala nepoužívaná a zívala prázdnotou. Ďalším príkladom je darované oblečenie, ktoré je síce peknou myšlienkou, no vo väčšom množstve podkopáva miestny textilný priemysel v krajine.

Paradox prosperity je spojením nápadov, poučných faktov so štipkou zábavy.
Paradox prosperity je spojením nápadov, poučných faktov so štipkou zábavy. Zdroj: Refresher/Tomáš Gončár

Publikácia nie je len obchodnou knihou. Je to výzva na akciu pre každého, kto chce nový pohľad na to, ako urobiť svet lepším a prosperujúcim miestom. Paradox prosperity je koncept nachádzania obchodných príležitostí tam, kde ich iní nevidia alebo nechcú vidieť. Napríklad v chudobe. 

Vzorce, ktoré ti vedia pomôcť k úspechu

Keď je reč o ekonomickom vylepšení chudobných krajín, tak opäť spomenieme Afriku a inovácie, ktoré jej výrazne pomohli. Napríklad projekt s výrobou rezancov, ktorý sa rozrástol do jedného z najväčších podnikov tohto kontinentu. Telekomunikačná služba, ktorá pôvodne nemala veľkú nádej a bola určená len pre chudobné časti krajiny, sa stala úspešným operátorom v Afrike.

Pozitívnym príkladom sú inovácie, ktoré úspešne pomohli ekonomickému rozvoju v Amerike. Medzi ne patria firmy ako Ford, Eastman Kodak a Singer Sewing Machines, ktoré určite poznáš aj ty. Okrem iného sa v knihe dočítaš, akým spôsobom by tieto spoločnosti fungovali v ostatných krajinách ako Japonsko, Južná Kórea, Nigéria, Rwanda, India, Argentína a Mexiko.

Koncom 19. storočia Kodak zmenil pohľad na vytváranie fotografií. Firma položila základ pre niečo, čo my považujeme dnes za úplne bežné, a to je dostupné fotografovanie pre všetkých.
Koncom 19. storočia Kodak zmenil pohľad na vytváranie fotografií. Firma položila základ pre niečo, čo my považujeme dnes za úplne bežné, a to je dostupné fotografovanie pre všetkých. Zdroj: Unsplash/Jakob Owens

Neexistuje univerzálny návod na to, čo robiť a ako to robiť. Veď predsa každá časť sveta má svoje vlastné špecifiká, ktorým sa treba prispôsobiť. Nápad vieš vymyslieť z ničoho, potrebuješ ho len správne aplikovať. Efektívne vzorce na to, ako môžeš uspieť, sú. A nájdeš ich práve v knihe Paradox prosperity. 

Chcem si kúpiť knihu Paradox Prosperity

Knihu pokrstila „Železná lady“ Brigita Schmögnerová

12. októbra 2023 sa kniha Paradox prosperity slávnostne predstavila v priestoroch kníhkupectva Martinus (OC Nivy) a my sme boli jej súčasťou. Na uvedení tejto 227-stranovej knihy na trh sa zúčastnili mnohé osobnosti zo slovenského podnikateľského a spoločenského prostredia vrátane zakladateľa vydavateľstva a nadácie United Philantropy Vladimíra Ortha.

Slávnostné predstavenie knihy Paradox prosperity v priestoroch kníhkupectva Martinus. Zľava doprava: Juraj Šulhán, Brigita Schmögnerová a Andrea Vadkerti.
Slávnostné predstavenie knihy Paradox prosperity v priestoroch kníhkupectva Martinus. Zľava doprava: Juraj Šulhán, Brigita Schmögnerová a Andrea Vadkerti. Zdroj: United Philantropy

Na tejto príležitosti sa zúčastnil aj Juraj Šulháň, generálny riaditeľ AVIS, PAYLESS CAR RENTAL: „Tá inovácia je tu na to, aby sme držali krok s tými, ktorí sú rýchlejší, lepší a mali by sme sa snažiť ich nielen dobehnúť, ale aj predbehnúť. Kniha je úžasná v tom, že je tam veľké množstvo faktov, veľké množstvo príbehov, ktoré ukázali, ako inovácia dokázala zmeniť danú krajinu.“

Krstu Paradox prosperity sa ujala moderátorka Andrea Vadkerti spolu s bývalou ministerkou financií Slovenska a uznávanou ekonómkou Brigitou Schmögnerovou. „Kniha nie je návodom pre manažérov ani členov vlády, aby sme nabehli na novú etapu rozvoja, ale je inšpiratívna a aj celkom zábavná,“ povedala Brigita Schmögnerová. 

martinus
Zdroj: United Philantropy

Takže pokiaľ máš chuť na knihu, ktorá je studňou nápadov a zároveň ti otvorí nový obzor o svete, Paradox prosperity rozhodne patrí do tvojej knižnice. Ako už bolo spomenuté, kniha je inšpiratívna, zábavná a ukáže ti, ako z nemožného spraviť možné a navyše aj úspešné.

Domov
Zdieľať
Diskusia