Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. októbra 2023, 14:30
Čas čítania 7:08
Lukáš Čelka

Dievča z krabice: 19-ročnú Colleen denne mučil a znásilňoval manželský pár sedem rokov

ZAUJÍMAVOSTI PSYCHOPATIA VRAHOVIA
Uložiť Uložené

Manželia svoju obeť v ukrývali v drevenej krabici podobnej rakve, ktorú mali zasunutú pod manželskou posteľou. Dievča v nej zvykli nechať celých 23 hodín. Potom ju vybrali, zbili, znásilnili a vložili do nej opäť.

19. mája 1977 Oregon, Spojené štáty americké – Mladá Colleen postáva na krajnici rozpálenej asfaltky. Prekračuje z nohy na nohu a uprene hľadí na cestu. Verí, že sa na nej čoskoro objaví auto s vodičom, ktorý to má namierené do severnej Kalifornie a bude ju ochotný zviesť.

Stopárka sa už nevie dočkať, kedy dorazí na narodeninovú oslavu najlepšej priateľky. Zo svojho rodného mesta Eugene vyrazila ešte ráno. Odvtedy prešla „stopom“ už vyše päťsto kilometrov do mesta Red Bluff, ktoré sa nachádza len kúsok od jej cieľovej destinácie.

Pred Colleen po chvíli zastaví červený cadillac. Šofér stiahne okienko s návrhom, že stopárku zvezie. Dievča mužovi poďakuje za ochotu, ale do auta nenastúpi. Neprejde ani desať minút a zopakuje sa ten istý scenár s iným vozidlom. Hoci má Colleen len dvadsať, mladícka nerozvážnosť ju úplne obišla. Vie, že stopovanie je pre mladé pekné dievča nebezpečné, a preto si dôsledne vyberá, komu nastúpi do auta. Slizkí muži to rozhodne nebudú.

Mesto Red Bluff.
Mesto Red Bluff. Zdroj: Wikipedia Commons/@ Frank Schulenburg

Keď pred stopárkou zastane modrá dodávka s mladou rodinou, poteší sa. Za volantom sedí muž, vedľa jeho manželka a na zadných sedadlách malé dievčatko. „Zvezieme Vás. Nastúpte si,“ ponúkne sa šofér. Colleen sa poďakuje a nastúpi s dobrým pocitom, že pri milej rodinke jej nehrozí žiadne nebezpečenstvo.   

Odporúčané
Dievča 10 rokov falšovalo vysvedčenia. Keď to jeho rodičia zistili, dalo ich zabiť Dievča 10 rokov falšovalo vysvedčenia. Keď to jeho rodičia zistili, dalo ich zabiť 11. apríla 2024, 9:30

Prvú polhodinu spoločnej cesty vyzerá všetko v poriadku. Zrazu však chlapík strhne volant a nabehne na poľnú cestu mimo civilizácie, kde zastane. Vystúpi z auta a na hrdlo mladej stopárky priloží nôž. Doposiaľ nevinná manželka zatiaľ vyberie z kufra laná a snaží sa dievča zviazať. Hoci sa Colleen vrtí a kričí, nemá šancu utiecť. „Ešte chvíľu krič a prerežem ti hlasivky,“ zašeptá únosca do ucha vydesenej stopárky a na hlavu jej nasadí ťažkú drevenú bedňu. Keď je dievča znehybnené, nastúpi do auta, akoby sa nič nestalo. Naštartuje, pustí si autorádio a manželský pár sa opäť vydá na cestu.

Vystrašená dvadsiatnička sa vezie do neznáma. Pred očami má úplnú tmu a s realitou ju spája len tlmený falošný spev únoscu, ktorý si zjavne užíva najnovšiu hitparádu rádia.

Takto sa začína desivý príbeh „dievčaťa z krabice“ – Colleen Stanovej, ktorú väznil, mučil a znásilňoval Cameron Hooker sedem rokov. K tyranovi sa zo strachu do mučenia zapájala aj jeho manželka Janice. Široko-ďaleko nebol nikto, kto by dievča pred únoscom zachránil. S bolesťou a utrpením sa musela vyrovnať sama, v drevenej škatuli skrytej pod posteľou, v ktorej ju Hooker držal ako svoju hračku.

Tvoriť kvalitný obsah môžeme len vďaka našim predplatiteľom. Ak sa ti páčia naše články o najohavnejších kriminálnych prípadoch zo sveta, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.

Peklo na zemi

O niekoľko hodín neskôr sa Colleen ocitla v pivnici domu Hookerovcov, vzdialeného približne 50 kilometrov od miesta, kde ju únoscovia vyzdvihli. Cameron Hooker ju vyzliekol donaha a zavesil za ruky na kovovú konštrukciu. Na hlavu bezmocného dievčaťa opäť nasadil dvadsaťkilovú drevenú debnu a uštedril jej desiatky rán bičom. Ako píše portál ATI, 23-ročný Hooker pracoval ako robotník v drevárskom závode, čiže mu sila v rukách (a teda ani v úderoch) nechýbala. Bohužiaľ, toto bol len začiatok najtemnejších rokov života Colleen.

Colleen Stanová.
Colleen Stanová. Zdroj: Youtube/@ Serial Killers Documentaries

Mladé dievča v dome Hookerovcov prežilo hrôzy, aké si nedokážeme ani predstaviť. Cameron ju denne bil a ponižoval. V týraní Colleen sa až natoľko vyžíval, že vlastnoručne konštruoval rôzne mučiace zariadenia, aby jej dokázal spôsobiť čo najväčšiu bolesť. Medzi nimi napríklad spomínanú debnu na hlavu či škripec, ktorý dievčaťu nenávratne poškodil chrbát a rameno, píše portál Dialy Mail. Keď svoju obeť práve nemučil ani neznásilňoval, držal ju v drevenej krabici s tvarom podobným rakve pod manželskou posteľou. Niekedy v nej bývala zatvorená aj celých dvadsaťtri hodín.

Odporúčané
Český kanibal zabil 5 žien, ďalších 18 znásilnil, genitálie obete zjedol s horčicou. Vo vyšetrovateľovi našiel chýbajúceho otca Český kanibal zabil 5 žien, ďalších 18 znásilnil, genitálie obete zjedol s horčicou. Vo vyšetrovateľovi našiel chýbajúceho otca 10. apríla 2024, 12:00

Ako neskôr ukázalo vyšetrovanie, mladí manželia mali únos stopárky dávno naplánovaný. Už mesiace hľadali dievča, ktoré uväznia, aby si Cameron Hooker splnil svoje zvrhlé predstavy o vlastnení otrokyne. Kým nezajali Colleen Stanovú, využíval na ich plnenie svoju 19-ročnú manželku Janice.

Cameron a Janice Hookerovci sa podľa portálu Chico News spoznali v roku 1973, keď mala Janice ešte len 16 rokov. Obaja boli zamilovaní až po uši, a tak sa za dva roky zobrali. Cameron už počas vzťahu rád „zotročoval“ svoju manželku Janice. Hoci mu to spočiatku tolerovala a poslušne napĺňala zvrhlé túžby svojho muža, po nejakom čase Cameronovi povedala, že sa to musí skončiť, lebo už chce mať deti. Párik sa dohodol, že si Cameron môže uniesť „otroka“, ktorého bude trýzniť. Vybral si Colleen.  

Krabica, ktorú Hooker zostrojil na mučenie Colleen a dával jej ju na hlavu.
Krabica, ktorú Hooker zostrojil na mučenie Colleen a dával jej ju na hlavu. Zdroj: Youtube/@ Serial Killers Documentaries

Manželia po únose stopárky uzavreli dohodu, že Cameron nesmie mať so svojou otrokyňou sex ani žiadne iné sexuálne aktivity. Manželský pár si výlučne užíval radovánky vo dvojici pred očami svojej otrokyne, ktorú prinútili sledovať, ako si to rozdávajú. Neskôr sa však dohoda zmenila, Janice povolila a Cameron Hooker začlenil znásilnenie do svojich foriem mučenia Colleen.

Údajná sekta

Hoci Hookerovci dievča pravidelne bili a znásilňovali, Colleen desilo najmä to, že Cameron má byť členom satanistickej organizácie s názvom Spoločnosť. Dievčaťu narozprával, že ide o mocnú organizáciu, ktorá mu kryje chrbát.

Odporúčané
Syna otrávil sladkosťami s kyanidom, aby splatil svoje dlhy. Krátko predtým mu totiž založil životnú poistku Syna otrávil sladkosťami s kyanidom, aby splatil svoje dlhy. Krátko predtým mu totiž založil životnú poistku 5. marca 2024, 9:30

Podľa jeho slov mala Spoločnosť odpočúvať dom rodiny Colleen v jej rodnom meste, aby ju nijako nemohla kontaktovať v prípade, že sa pokúsi o útek. „Kedykoľvek ma vytiahli z krabice. Nikdy som nevedela, čo mám čakať. Neustále som žila v strachu,“ spomína Colleen na najhoršie obdobie svojho života v knihe opisujúcej hrôzy, ktoré prežila.

Reči o tajnej organizácii zafungovali. Dievča sa zo všetkého najviac obávalo, že ak sa o niečo pokúsi, Spoločnosť ublíži jej najbližším. Zo strachu prestala klásť odpor a dokonca s Cameronom podpísala otrokársku zmluvu, ktorá deklarovala, že mu musí slúžiť.

Keďže sa snažila tyranovi vyhovieť a splniť všetky jeho perverzné želania, na oplátku od neho dostávala čoraz viac slobody. Ako píše ATI, Cameron jej dovolil pracovať na záhrade či dokonca chodiť si zabehať do neďalekého lesa.  

Krabica, v ktorej Collen väznil pár pod manželskou posteľou.
Krabica, v ktorej Collen väznil pár pod manželskou posteľou. Zdroj: Youtube/@ Serial Killers Documentaries

Hooker Colleen natoľko veril, že súhlasil, aby navštívila svoju rodinu v Eugene. Počas prvej návštevy ju sprevádzal. Dievča svojim rodičom predstavilo Camerona ako svojho priateľa. Hoci sa im tiché vystupovanie dcéry nepozdávalo, nechceli na ňu tlačiť. Domnievali sa, že je členkou nejakej sekty a akýkoľvek nátlak z ich strany by mohol spôsobiť, že ju už nikdy neuvidia.  

Odporúčané
Ženský Hannibal Lecter: Austrálčanka zabila muža a z jeho pozostatkov uvarila deťom obed Ženský Hannibal Lecter: Austrálčanka zabila muža a z jeho pozostatkov uvarila deťom obed 25. januára 2024, 16:30

V roku 1981 Colleen navštívila svoju rodinu sama a opäť sa vrátila k Hookerovi, čím mu dokázala, že je úplne pod jeho kontrolou. Aj vďaka tomu jej o tri roky neskôr dovolil zamestnať sa v neďalekom hoteli, kde pracovala ako chyžná.  

V čase, keď Hookerovci väznili Colleen, sa im stihlo narodiť druhé dieťa. Obe dcérky poznali Colleen ako ženu, ktorá k nim chodí domov upratovať alebo ich strážiť. Netušili, že s nimi žije v dome a už vôbec nie, že je tu držaná proti svojej vôli. Podobne jej prítomnosť vnímali aj susedia Hookerovcov, ktorí roky verili, že je len pomocníčkou rodiny.

Bublina o sekte praskla

Ako píše portál ATI, Hookerovci držali Colleen Stanovú v zajatí neuveriteľných sedem rokov. Situácia vygradovala, keď Cameron povedal, že sa chce s dievčaťom oženiť – žiť s ňou ako s druhou manželkou a priviesť do domu ďalšie otrokyne. Pre Janice to neveštilo nič dobré, a tak začala konať.

Rozhodla sa Colleen prezradiť, že jej manžel nie je súčasťou žiadnej tajnej organizácie, a pomohla jej utiecť. V auguste 1984 sa Colleen podarilo opustiť dom Hookerovcov a doraziť na najbližšiu autobusovú stanicu. Z tohto miesta vybavila dva dôležité telefonáty. Najprv zavolala rodičom, aby jej poslali peniaze na cestu domov. Potom Cameronovi, aby mu oznámila, že odchádza a on s tým už nič nemôže spraviť. Tyran sa údajne po tejto správe rozplakal od bezmocnosti.

Odporúčané
Slovák vyšetrovateľom detailne opísal, čo spravil 23-ročnej írskej učiteľke. Bol špinavý od krvi a v očiach mal strach Slovák vyšetrovateľom detailne opísal, čo spravil 23-ročnej írskej učiteľke. Bol špinavý od krvi a v očiach mal strach 27. októbra 2023, 15:30

Janice ešte pred odchodom požiadala Colleen, aby neudala jej manžela polícii. Verila, že sa dokáže zmeniť, a preto mu dala ďalšiu šancu. Ďalšie tri mesiace žitia po Cameronovom boku ju však presvedčili, že iný už nebude. Zo strachu o seba a svoje deti sa rozhodla ísť vypovedať na políciu.

Janice šerifovi povedala, že ju Cameron mučil a vymýval jej mozog, už odkedy spolu začali chodiť. Povedala, že hoci mu pomáhala s väznením Colleen, robila to len zo strachu. Opísala sa ako ďalšia obeť tyranie svojho manžela.

Janice Hookerová.
Janice Hookerová. Zdroj: Youtube/@ Serial Killers Documentaries

Šerif Janice ponúkol imunitu, ak bude proti svojmu manželovi svedčiť. Žena túto ponuku prijala. V roku 1985 uznal súd Camerona Hookera vďaka jej svedectvu za vinného a odsúdil ho na 104 rokov väzenia za únos, mučenie a znásilňovanie Colleen Stanovej, píše Daily Mail.

Skúsenosť stopárky na súde opísali ako „bezpríkladnú v histórii FBI“. Sudca Najvyššieho súdu Clarence B. Knight sa v tom čase na margo Camerona Hookera pre LA Times vyjadril, že ide o „najnebezpečnejšieho psychopata, akého počas svojej praxe stretol.“

Bolo „dievčat z krabice“ viac?

Podľa informácií spomínaných v dokumente Snapped Notorious: Girl in The Box, Janice šerifovi tvrdila, že Colleen Stanová nebola prvým dievčaťom, ktoré Cameron uniesol. Ešte predtým mal do svojej dodávky naložiť Marie Elizabeth Spannhakovú, ktorú nakoniec zavraždil.

Odporúčané
Obrovský proces so Slovákom Jozefom v Írsku pokračuje. Zavraždil mladú učiteľku? Obrovský proces so Slovákom Jozefom v Írsku pokračuje. Zavraždil mladú učiteľku? 2. októbra 2023, 16:30

Marie mala 19 rokov, keď sa v decembri 1975 presťahovala z Clevelandu v štáte Ohio do kalifornského Chica za svojím partnerom. O niekoľko týždňov neskôr, 31. januára 1976, dievča zmizlo počas nákupov. Hoci partner ihneď po jej zmiznutí zalarmoval políciu, nikdy ju nenašli. Colleen v dokumente potvrdila, že v jednej zo škatúľ, v ktorej ju Cameron väznil, bola fotografia inej ženy, pravdepodobne Marie.

Janice polícii povedala, že Spannhake zajali s manželom rovnako ako Colleen – ponúkli jej odvoz, keď ju zazreli kráčať po krajnici cesty. Cameron sa však počas mučenia dal uniesť a Marie strelil do brucha. Keď videl, že umiera, rozhodol sa ju „doraziť“ tým, že ju začal škrtiť.

Hoci manželka tyrana tvrdila, že telo Marie Spannhakovej zakopali vedľa prašnej cesty, polícii sa jej pozostatky nikdy nepodarilo nájsť.

Jazvy na duši Colleen zostanú navždy

Keď sa Colleen Stanovej od Hookerovcov podarilo utiecť od tyrana a vrátiť domov, absolvovala psychologickú terapiu. Začala študovať účtovníctvo, vydala sa a priviedla na svet vlastnú dcéru. Peklo, ktoré prežila, ju motivovalo vstúpiť do neziskovej organizácie a pomáhať iným týraným ženám. Rovnako ako Janice Hookerová, aj Colleen si zmenila meno a naďalej žila v Kalifornii.  

O Cameronovi nebolo nič počuť až do roku 2015, keď požiadal o podmienečné prepustenie. To mu však zamietli s tým, že ďalšie vypočutie dostane najskôr v roku 2030.

Cameron Hooker.
Cameron Hooker. Zdroj: Youtube/@ Serial Killers Documentaries

„Cameron neprejavil žiadnu ľútosť. V podstate premárnil svoj život vo väzení a neurobil nič preto, aby sa pokúsil zmeniť či minimálne prísť na to, prečo mi to urobil,“ povedala v tom čase Colleen pre KXTV s tým, že sa s rozhodnutím súdu stotožňuje. Dodala, že hoci nepozná fyzický ani mentálny stav Camerona, nemyslí si, že je starý slabý muž, ktorý by to, čo spravil, nedokázal urobiť znovu.

Odporúčané
Vyšetrovateľ sériového vraha, ktorý škrtil ženy v Bratislave: Chcel mi ukázať masový hrob s 50 telami, dodnes si voláme Vyšetrovateľ sériového vraha, ktorý škrtil ženy v Bratislave: Chcel mi ukázať masový hrob s 50 telami, dodnes si voláme 10. júna 2023, 12:30

Hoci Colleen dlho mlčala, v roku 2021 sa rozhodla o siedmich rokoch „v krabici“ rozrozprávať v dokumente Snapped Notorious: Girl in The Box. „Nedokážem ani vysvetliť, čo robí totálna tma s ľudskou dušou,“ povedala na kameru roztraseným hlasom a pokračovala v rozprávaní:

„Naučila som sa, že vo svojej mysli môžem ísť kamkoľvek. Dokázala som utiecť od reality. Chodila som niekam, kde mi bolo príjemne, za ľuďmi, ktorých som mala rada. Myslela som na čokoľvek, čo ma dokázalo urobiť aspoň na moment šťastnou.“

Domov
Zdieľať
Diskusia