Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
14. augusta 2023, 16:36
Čas čítania 1:16
Ema Stanovská

Vodárenská spoločnosť vyrába pivo z odpadovej vody. Nápad nadchol aj najväčšie svetové pivovary

GASTRO GASTROPRIEMYSEL PIVO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Pivo Epic OneWater Brew vyrábajú zo „sivej vody“ výškovej budovy, teda tej z umývadiel, práčok, vaní a spŕch.

Budovy využívajú celkovo 14 % všetkej pitnej vody na planéte, pričom takmer žiadna z nich ju opätovne nevyužíva. Americká vodárenská spoločnosť Epic Cleantec sa na to rozhodla poukázať vskutku originálnym spôsobom – začala vyrábať pivo z recyklovanej odpadovej vody. Správu prinieslo CNN.

Voda na výrobu piva Epic OneWater Brew pochádza zo 40-poschodovej výškovej budovy Fifteen Fifty v San Franciscu, ktorá využíva recyklačné zariadenie na opätovné využitie „sivej vody“, teda tej z umývadiel, práčok, vaní a spŕch. Zo skoro 7 600 litrov odpadovej vody vyrobili v spolupráci s miestnym pivovarom vyše 7 000 plechoviek sviežeho nemeckého piva typu Kölsch.

Na odstránenie škodlivých organických látok využívajú biologickú úpravu. Vodu potom filtrujú cez membrány hrubé len 0,04 mikróna, čo je asi 0,05 % hrúbky ľudského vlasu. Na záver ju dezinfikujú ultrafialovým svetlom a chlórom.

Líder projektu Epic Cleantec povedal, že pivo nevyrobili s cieľom predať, ale vzdelávať. Táto myšlienka oslovila už niektoré z najväčších pivovarov na svete.

Aj voda z vodovodu je „recyklovaná“

Systémy recyklácie vody v budovách ponúkajú mestám príležitosť znížiť svoju závislosť od vody z riek, jazier a nádrží – zdrojov, ktoré sú citlivé na zmenu klímy. Opätovné použitie pitnej odpadovej vody v súčasnosti povoľujú mnohé štáty USA, ako je napríklad Kalifornia a Texas. Niektoré krajiny, ako južná Kalifornia, Singapur či Austrália, môžu používať recyklovanú vodu aj ako zdroj pitnej vody.

Odporúčané
McDonald’s hľadá nové posily do tímu. Okrem kariérneho rastu máš flexibilný pracovný čas, jedlo v 50 % zľave či lístky do kina McDonald’s hľadá nové posily do tímu. Okrem kariérneho rastu máš flexibilný pracovný čas, jedlo v 50 % zľave či lístky do kina 3. mája 2024, 9:30

Inštalácia zariadenia na recykláciu vody zaberá v priemere niekoľko parkovacích miest, no je drahá – od niekoľkých stoviek tisíc dolárov až po milióny, v závislosti od veľkosti budovy. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Epic Cleantec sa to však v konečnom dôsledku prejaví znížením účtov za energie. 

„V priemysle tomu hovoríme faktor ‚fuj‘,“ hovorí Daniel McCurry, odborný asistent civilného a environmentálneho inžinierstva na Univerzite v Južnej Kalifornii. „Ľudia majú pocit, že recyklovaná voda nie je taká čistá ako iné zdroje vody. Často im však pripomínam, že všetka voda na tejto planéte je recyklovaná. Voda, ktorú dnes pijeme, je tá istá, ktorú pili dinosaury pred miliónmi rokov.“

Domov
Zdieľať
Diskusia