Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tento článok je vytvorený v rámci mediálnej spolupráce so spoločnosťou Hip Hop Žije.
16. augusta 2023, 11:30
Čas čítania 2:00

Čávo so slaninou, mŕtvolný zápach, bomba aj zrušený headliner. Festival Hip Hop Žije oslavuje 10 rokov, zaspomínaj si na začiatky

Čávo so slaninou, mŕtvolný zápach, bomba aj zrušený headliner. Festival Hip Hop Žije oslavuje 10 rokov, zaspomínaj si na začiatky
Zdroj: Hip Hop Žije/Matúš Zeťák
HUDBA FESTIVAL HIP HOP ŽIJE FESTIVALY
Uložiť Uložené

Sleduj dokument o najsilnejšom hiphopovom festivale.

Skladbu Hip Hop Žije nahrala skupina H16 pred viac než 10 rokmi. A práve ona inšpirovala organizátorov najväčšej česko-slovenskej hiphopovej udalosti, ktorí hľadali názov pre pripravovaný festival.

„Už sme mali ísť von s promom a grafikou, ale nemali sme názov. Už sme boli trošku zúfalí,“ zaspomínal si na začiatky úspešného festivalu Marko Šebesta. Že sa slová dnes už ikonickej skladby budú ozývať v rôznych kútoch Slovenska ešte ďalších 10 rokov, vtedy tipoval len málokto. Všetci však vedeli, že to bude veľké.

Tento rok sa koná už 10. ročník festivalu Hip Hop Žije. Pri tejto príležitosti sa organizátori rozhodli pripraviť takmer hodinu a pol dlhý dokumentárny film. Máš tak jedinečnú príležitosť nahliadnuť do zákulisia festivalu. Spoločne s organizátormi a interpretmi si zaspomínaš na jeho začiatky, vtipné aj náročnejšie momenty a silné ročníky. Dozvieš sa, ako prebiehal úplne prvý ročník a aké problémy museli organizátori riešiť. 

Chvíľu sme premýšľali, či festival vôbec vznikne. Lebo dva týždne do eventu a ten pozemok vyzeral hrozne. Tam boli stromy, kde mal byť stage, diery. Na jednom mieste bol dosť mŕtvolný smrad a nevedeli sme tam nájsť ani žiadnu mačku, tak sme premýšľali nad hocičím, keďže je to také odľahlejšie miesto,“ prezradili Boris Marhanský a Yanko Kral.„Zrazu sme prišli o headlinerov, nemali sme pozemok. Fakt to bolo kritické a to, či ten festival bude, sme týždeň predtým na sto percent nevedeli,“ zaspomínal si na prvý ročník Boris Marhanský. V roku 2013 mal na festivale vystúpiť americký raper Prodigy zo skupiny Mobb Deep, pre svoju kriminálnu minulosť sa však na Slovensko nedostal. Napriek tomu bol prvý ročník festivalu Hip Hop Žije nezabudnuteľný. 

Vo filme uvidíš aj Kaliho, Separa, Majka Spirita, Petra Panna či Rytmusa. Aj oni si pred kamerou zaspomínali na najsilnejšie momenty festivalu. Celý dokument nájdeš na streamovacej platforme Voyo.

Hip Hop Žije nekončí

Šľahajúce plamene, najväčšie mená česko-slovenskej rapovej scény a tisíce fanúšikov. Desiate narodeniny na Zlatých pieskoch sa niesli vo veľkom štýle s najsilnejším line-upom. Šou odštartoval DJ Spin, nasledovali Kali, Tina, Majk Spirit, Moja Reč, publikum rozskákal aj Alan Murín. Na pódiu nechýbali ani Momo a Pil C. Vrcholom celého festivalu bol veľkolepý koncert legendárneho Kontrafaktu.

Na Zlatých pieskoch sa však legendárny festival neskončil. Už 18. augusta si môžeš vychutnať atmosféru festivali Hip Hop Žije na Duchonke. Na pódiu to odpália hviezdy ako Kontrafakt, Kali, Gleb, Moja Reč, Radikal Chef a Majk Spirit.

Lístok na Hip Hop Žije 2023 Duchonka kúpiš za 29,90 eura. K dispozícii boli aj VIP lístky, s ktorými si si mohol dopriať extra zážitok, no záujem o ne bol taký veľký, že sú momentálne vypredané. Oficiálny predajca Ticketportal však na svojich stránkach informuje, že sa tento stav môže ešte zmeniť. 

kúp si lístok

Šiesty ročník festivalu Hip Hop Žije Duchonka sa uskutoční v areáli Duchonka Hrádza a potrvá do nedele 19. augusta. Okrem nadupaného line-upu je pripravený bohatý sprievodný program. Nasledovať bude Hip Hop Žije Ostrava, ktorý vypukne 26. augusta. Tešiť sa môžeš na mená ako Ektor, Yzomandias & Nik Tendo, Separ, Kali & Peter Pann, Majk Spirit, PTK či Radikal Chef. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa HIP HOP ŽIJE | HHŽ (@hiphopzije)

Domov
Zdieľať
Diskusia