Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
26. apríla 2023, 12:30
Čas čítania 5:53
Lukáš Čelka

Rodičia zabili svojho syna pri exorcizme, väzniť ho pomáhali aj súrodenci. Súd rodinu zbavil viny, lebo konali s dobrým úmyslom

Rodičia zabili svojho syna pri exorcizme, väzniť ho pomáhali aj súrodenci. Súd rodinu zbavil viny, lebo konali s dobrým úmyslom
Zdroj: © Universal Pictures
ZAUJÍMAVOSTI PARANORMÁLNE JAVY STRAŠIDELNÉ DOMY STRAŠIDELNÉ PRÍBEHY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

26-ročný muž sa počas údajného posadnutia správal veľmi agresívne. Pohrýzol svojho otca a vyhrážal sa, že si odreže penis.

Vo svete sa odohralo obrovské množstvo desivých prípadov s nadprirodzenými okolnosťami. Medzi top 10 jednoznačne patrí aj príbeh rodiny Ifeových žijúcej v severnom Londýne, ktorá pri nevydarenom exorcizme usmrtila jedného zo svojich členov.

Sled desivých udalostí odštartovalo zvláštne správanie 26-ročného Kennedyho Ifea. Muž sa začal cítiť zle a sužovali ho horúčky, čo by nebolo nič neobvyklé. Starosti jeho rodine však robili najmä Kennedyho vyjadrenia. Tvrdil im totiž, že cíti vo svojom žalúdku vajce pytóna alebo iného hada. Podľa povier práve had symbolizuje prítomnosť démonickej bytosti. Aby toho nebolo málo, počas viacerých epizód odriekal cez metafory svoju vernosť k Antikristovi.

Podivné správanie muža nezostalo len pri slovách a začal byť voči svojim blízkym agresívny. Rodičia a piati bratia sa v presvedčení, že je posadnutý démonom, rozhodli namiesto lekárov obrátiť na cirkev a v domácom prostredí vykonať rituál vyháňania diabla. Exorcizmus pod vedením jeho vlastnej rodiny sa nakoniec stal Kennedymu osudným.

Na našom webe sa pravidelne venujeme záhadným prípadom a nevysvetliteľným udalostiam. Písali sme napríklad o tajomnom zmiznutí študentky v strašidelnom hoteli a podarilo sa nám získať exkluzívny rozhovor so Slovákom, ktorého rodinu trápili paranormálne javy. V byte odpojenom od elektriny im blikali svetlá, horeli zásuvky a padali zo stien obrazy. Ak sa ti naše články o záhadách páčia a chcel by si ich na našom webe vidieť viac, podporiť nás môžeš vstupom do klubu Refresher+.

Úspešní kresťania

Rodina Ifeových pochádza z obzvlášť dobrých spoločenských pomerov. Ako píše portál Evening Standard, ide o rodinu s nigerskými koreňmi žijúcu v severnom Londýne v dome za viac ako milión eur.

Bez ohľadu na veľkosť majetku môžeme hovoriť o Ifeových ako o študovaných a inteligentných ľuďoch. Portál DailyMail totiž píše, že hlava rodiny, v čase tragédie 64-ročný Kenneth, bol profesorom a konzulantom Ekonomického spoločenstva západoafrických štátov. V rámci svojej práce radil britskej vláde a niekoľkokrát sa stretol so samotnou kráľovnou.

V dome žil spolu so svojou manželkou, 56-ročnou Jospehine a so šiestimi synmi: s Royom (33), Harrym (32), Colinom (26), s dvojčatami Danielom a Samuelom (20) a s Kennedym (26), ktorého postihol nešťastný osud.  

Dom, v ktorom žila rodina Ifeových.
Dom, v ktorom žila rodina Ifeových. Zdroj: Youtube/@Horror Phobia

Napriek tomu, že bola rodina úspešná, v mnohých smeroch mali zastarané názory spojené s ich silnou vierou. Išlo totiž o striktných kresťanov. Matka posadnutého Josephine dokonca pomáhala svojej cirkvi s produkciou videí s kresťanskou tematikou publikovaných na Youtube, v ktorých vystupovala ako sestra Joe.

Niektoré z videí pomenované ako „The Reality of Demons“ rozoberajú zlo číhajúce na hriešnikov a ľudí, ktorí sa odvrátia od Boha. Práve silná viera a presvedčenie v existenciu Boha najpravdepodobnejšie motivovali inak racionálnu rodinu zachovať sa veľmi iracionálne.

Posadnutie

Podľa informácií portálu DailyMail sa „peklo“ rodine začalo 13. augusta 2016, keď Kennedy odmietol večerať. Pri stole sa sťažoval na bolesť v hrdle a problémy so spánkom. Od tohto momentu sa začal správať veľmi divne, i keď fungoval vo svojich bežných činnostiach. 

O päť dní neskôr (18. augusta) prišiel s veľmi nezvyčajným vyjadrením, ktoré vzbudilo pozornosť všetkých jeho blízkych. Povedal im totiž, že cíti v žalúdku vajce pytóna alebo iného hada. Keďže had v kresťanstve symbolizuje aj satana, rodine do seba začalo všetko zapadať. „Niečo sa môjho brata zmocnilo. Veríme, že to bol démon. Jeho správanie nebolo vôbec normálne, ovládalo ho niečo diabolské,“ povedal Kennedyho brat Colin pred súdom.   

Kennedyho otec Kenneth a brat Roy.
Kennedyho otec Kenneth a brat Roy. Zdroj: Youtube/@Horror Phobia

V nasledujúcich dňoch začalo napätie v domácnosti podľa jeho slov eskalovať. 19. augusta bol už Kennedy agresívny, pohrýzol svojho otca Kennetha a vyhrážal sa, že si odreže penis. „Brat mal ruku v trenkách a povedal, že si chce odrezať penis. Jeho slová nás šokovali,“ cituje DailyMail Kennedyho brata Roya. Následne sa mal posadnutý Kennedy rozbehnúť do spálne svojej matky, ktorá sa v nej musela zo strachu pred ním zabarikádovať.

Tieto udalosti rodine stačili na to, aby sa pustila do „liečby“ exorcistickými modlitbami. Namiesto lekára Kennedyho mama zalarmovala cirkev, ktorej bola súčasťou, a po boku manželov a ostatných synov ho uväznila v dome. Nasledujúce tri dni sa za neho spoločne veľmi aktívne modlili.

Ako pre Refresher prezradil bývalý exorcista Leopold Jaroslav Jablonský, exorcizmus sa vykonáva podľa špeciálnej liturgickej knihy pomenovanej ako Rímsky rituál, ktorá kňazom slúži ako akýsi manuál. 

„Ide o vonkajšiu formou modlitieb, čítania z Biblie počas exorcizmu. Ďalej nasledujú prihovorné modlitby za človeka, ktorý je postihnutý týmto duchovným problémom. V závere sa uskutoční ešte imperatívna modlitba, ktorá z postihnutého priamo vyháňa démona alebo zlého ducha,“ vysvetlil bývalý exorcista s tým, že v praxi ide pri vyháňaní démona iba o modlitby. Celý rozhovor s exorcistom si môžeš prečítať tu.
Daniel a Roy, bratia Kennedyho.
Daniel a Roy, bratia Kennedyho. Zdroj: Youtube/@Horror Phobia

Kennedyho brat Colin tiež neskôr povedal, že jeho údajne posadnutý súrodenec viackrát kričal niečo o „znamení šelmy 666“, ktoré je podľa kresťanských textov úzko spojené s vierou v Antikrista. Keď Kennedy viackrát zaútočil na svoju rodinu, jeho otec Kenneth prikázal jeho bratom, aby ho na striedačku strážili a nebáli sa pritom použiť „hrubú silu“


Ako píše portál Evening Standard, Kennedyho väznili 67 hodín, počas ktorých sa k nemu správali ako zvieraťu. Počas agresívnych epizód ho totiž bratia mali priviazať k posteli putami či sťahovacími páskami z dôvodu jeho „vlastnej bezpečnosti“. Kennedy mal okrem zvláštneho a agresívneho správania trpieť aj fyzickými ťažkosťami, akými boli vysoké horúčky a problémy s dýchaním. 

Rodina spútala a väznila Kennedyho. (Ilustračné foto.)
Rodina spútala a väznila Kennedyho. (Ilustračné foto.) Zdroj: © Universal Pictures

Kennedyho zdravotný stav sa údajne rapídne zhoršil ráno 22. augusta po deviatej hodine, keď podľa informácií portálu DailyMail Kennedyho brat Harry privolal záchrannú službu. Operátorovi však povedal, že jeho súrodenec „mierne prechladol“ a cíti sa dehydratovaný, čím, ako sa ukázalo neskôr, evidentne zľahčoval situáciu.

Keď záchranári dorazili do domu, zistili, že má Kennedy na rukách rany po spútaní. Rodina posádke zdravotníkov vysvetlila, že sa Kennedy počas posledných troch dní správal agresívne a jeho spútanie opisovali ako nevyhnutné „opatrenie“. Záchranári po tomto tvrdení rodiny zalarmovali políciu, keďže muža našli vo veľmi zlom zdravotnom stave. 

Hoci sa pokúsili znížiť jeho telesnú teplotu a resuscitovať ho, ich snahy boli márne. Kennedyho v ten istý deň o 10.17 vyhlásili za mŕtveho, pričom za príčinu úmrtia stanovili zástavu srdca.

Ako ďalej píše portál DailyMail, policajti po príchode do domu boli svedkom niečoho veľmi zvláštneho. Celá rodina sa skláňala nad mŕtvolou ich rodinného príslušníka a snažila sa ho modlitbou opäť priviesť k životu. „Voláme ťa späť do krajiny živých v mene Ježiša,“ hovoril podľa portálu Kennedyho brat Colin bezprostredne po príchode bezpečnostných zložiek. Len čo sa polícia spamätala z toho, čo videla, všetci v dome skončili v putách.

Nevinní

Polícii sa po príchode podarilo podľa portálu DailyMail na mieste zadržať viaceré dôkazy. Medzi nimi napríklad tašku odhodenú v susednej záhrade, v ktorej sa nachádzali putá a sťahovacie pásky. Prokurátor rodinu obvinil zo zabitia, z väznenia a zo spôsobenia či z umožnenia smrti chránenej osobe.

Keď sa rodina Ifeových postavila pred súd, prokurátor podľa portálu Independent vyhlásil: „Rodina postavila mylné náboženské presvedčenie o posadnutí a zlých duchoch nad zrejmý a rozumný záver, že ich rodinný príslušník potrebuje pomoc a nie byť väznený.“

Portál Huffpost píše, že záznam z pitvy Kennedyho tela odprezentovaný na súde odhalil, že utrpel viac než 60 rán vrátane možného uhryznutia. Súdny lekár poznamenal, že mnohé z nich súvisia s násilným zviazaním. Zranili sa však aj iní členovia rodiny. Kenendyho otec bol pohryznutý na ramene, čo preukázalo agresivitu nebohého, a jeho ďalší štyria bratia utrpeli ľahké zranenia.

Kennedyho otec Kenneth.
Kennedyho otec Kenneth. Zdroj: Youtube/@Horror Phobia

Napriek obvineniam rodina zabitého Kennedyho trvala na tom, že svojho príbuzného držali nakrátko len pre jeho vlastnú bezpečnosť. Vypovedali, že počas troch dní mu ruky zviazali iba niekoľkokrát a putá mu odstránili najneskôr po dvadsiatich minútach, keď sa upokojil. Na otázku prokurátora, prečo putá ukryli na susedovej záhrade, jeden z bratov odpovedal, že pred príchodom polície spanikáril a odhodil ich cez plot, lebo si nebol istý, či je legálne putá vlastniť.

Kennedyho otec, vzdelaný muž, sa opakovane vyhováral, že netušil, že by synov zdravotný stav mohol byť natoľko vážny, aby musel privolať záchranku skôr. Podľa jeho slov sa totiž domnieval, že trpel iba nedostatkom spánku a problém, ktorý mal, sa týkal „vyšších síl“, nie zdravia.

Rodina spútala a väznila Kennedyho. (Ilustračné foto.)
Rodina spútala a väznila Kennedyho. (Ilustračné foto.) Zdroj: © Universal Pictures

Ako píše portál Vocal Media, po štvordňovom súdnom konaní porota zbavila všetkých sedem rodinných príslušníkov obvinení. Za toto rozhodnutie niektorí ľudia verdikt súdu kritizovali ako zlyhanie právneho systému. Naopak, iní ľudia – predovšetkým veriaci, mali za to, že bolo správne, keďže verili, že Kennedy bol naozaj posadnutý a nedokázali by mu pomôcť ani lekári.

Napriek tomu tento prípad slúži dnes ako výstraha pred nebezpečím neregulovaných náboženských praktík, akou je exorcizmus. „Hoci náboženské presvedčenie môže poskytnúť útechu a podporu mnohým jednotlivcom, nikdy by sa nemalo používať na ospravedlnenie ubližovania alebo zanedbávania,“ uvádza portál Vocal Media, ktorý Kennedyho smrť rozoberá detailne z právnej stránky.

To, čo sa odohralo za múrmi domu rodiny Ifeových, už nikdy nezistíme, vedia to len jej rodinní príslušníci, ktorí sa k prípadu už ďalej odmietajú vyjadrovať, keďže je pre nich údajne veľmi traumatizujúci.

Aj keď nevieme, či išlo o skutočné posadnutie alebo o dobre naplánovanú vraždu, v každom prípade prípad poukazuje na to, že aj keď má človek pocit, že bojuje s niečím nadprirodzeným, vždy by sa mal v prvom rade dať vyšetriť lekármi a nespoliehať sa len na rituály, ktorých funkčnosť nikto nezaručí.

Anketa:
Mala byť podľa teba rodina Ifeových odsúdená za zabitie svojho príbuzného?
Určite áno, mali vyhľadať odbornú pomoc.
Nie. Verili, že mu pomocou exorcizmu pomôžu.
Určite áno, mali vyhľadať odbornú pomoc.
88 %
Nie. Verili, že mu pomocou exorcizmu pomôžu.
12 %
Domov
Zdieľať
Diskusia