Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
21. apríla 2023, 15:00
Čas čítania 2:29
Jakub Paulík

RECENZIA: Evil Dead Rise

RECENZIA: Evil Dead Rise
Zdroj: Warner Bros. Pictures
FILMY A SERIÁLY EVIL DEAD RISE
Uložiť Uložené

Dostali sme zatiaľ najkrvavejší a zároveň najlepší horor roka?

Beth sa vracia z koncertného turné a ihneď po príchode z letiska ide navštíviť sestru Ellie a trojicu jej detí. Počas upršanej noci prichádza do veľkého bytového domu, ktorý už na prvý pohľad pôsobí desivo a opustene.

Rodinné stretnutie, pri ktorom cítiť tiché výčitky, ale aj sesterské puto, preruší silné zemetrasenie. V parkovisku pod bytovým domom sa po otrasoch vytvorí v zemi obrovská diera. V nej Elline deti objavia Knihu mŕtvych, známu aj ako Naturom Demonto.

Ak poznáš sériu Evil Dead, ktorá sa začala v roku 1981, tak už približne vieš, čo môžeš očakávať. Hlavné postavy neodolajú zvedavosti, otvoria knihu plnú zla a po prehratí starej platne na svet privolajú démonické bytosti.

Evil Dead Rise
Zdroj: New Line Cinema

Úvodná vyvražďovačka nás pripravila na krvavý masaker

Ešte predtým než hrdinovia v opustenom paneláku otvoria bránu vražedným entitám, nás filmári vezmú do prírodnej chatárskej oblasti. V nej pozorujeme trojicu postáv vopred odpísaných na smrť. Filmári úvodnou vyvražďovačkou v lese skladajú poctu pôvodnému Evil Dead a zároveň majú možnosť pripraviť divákov na nové prostredie a brutálny masaker, ktorý sa bude už iba stupňovať.

V rámci série nejde o nič prekvapivé, no na pomery mainstreamového hororu budú mnohí diváci možno (ne)milo prekvapení. Oskalpovanie hlavy, odhryznutie oka či strúhanie kože sú len malým výpočtom toho, čo na nich v Evil Dead Rise čaká.

Po svižnej akcii však prichádza menší útlm. Spoznávanie hlavných postáv v pokojnom režime bez výraznejších momentov je síce očakávané, no mali sme dojem, že od príchodu Beth po otvorenie Naturom Demonto ubehlo príliš veľa času. Úpenlivo sme čakali, kedy sa „to“ už konečne rozbehne.

Evil Dead Rise
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Démonická mama bola zdrojom hrôzy aj humoru

Pri spustení prvej platne, v ktorej o Knihe mŕtvych rozpráva kňaz odhodlaný pochopiť jej tajomstvá, sa podobne ako v jednotke rozbieha tá pravá lovecraftovská atmosféra strachu z neznámeho. Tú veľmi rýchlo nahradí drsná hororová jazda. Jej ústrednou zložkou sa stane vynikajúca Alyssa Sutherland (Aslaug zo seriálu Vikingovia) s postavou démonickej mamičky.

V podaní herečky sú monológy a vraždy v dokonalom pomere hrozivé, ale aj humorné. Ani na moment sme nemali pocit, že by sa filmári odtrhli z reťaze a snažili sa divákov pobaviť na úkor strachu. Po každej malej zábave (scéna, keď hrdinovia pozerajú cez priezor na dverách, je úžasná) náš vždy vedeli efektívne vydesiť, a tak bola rovnováha zachovaná.

Sutherland a jej postava démonickej mamičky nastavila latku tak vysoko (za čo treba vďačiť aj maskérom), že sa jej neskorší démoni nemali šancu ani zďaleka vyrovnať. Na druhej strane jej veľmi úspešne kontrovala Lily Sullivan s postavou Beth. Jej prerod z trochu nezodpovednej hudobnej techničky/groupie na hrdinku bol naznačený už v prvej scéne na toalete. V závere by jej pritom za jej odvahu a brutálny prístup určite zatlieskala aj legendárna Ellen Ripleyová.

Evil Dead Rise
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Evil Dead Rise má potenciál stať sa hororom roka 2023

Za hlavnou hrdinkou a záporáčkou nezaostávalo ani trio detí, z ktorých najviac vyčnievala mladučká Nell Fisher. Tá svojím veľmi prirodzeným detským výkonom zatienila aj starších filmových súrodencov.

A čo je veľmi podstatné a na tento žáner priam neuveriteľné, postavy sa viac-menej dokázali správať racionálne. Samozrejme, aj v tomto prípade by sa im dali vyčítať drobnosti, ale len málokedy išlo o do očí bijúce hlúposti, ktorými bývajú horory preplnené.

Málo známy írsky režisér Lee Cronin hororovou novinkou Evil Dead Rise fanúšikom žánru naozaj ukázal, že má gule. Do mainstreamu priniesol výnimočne krvavý zážitok, ktorý sa mimo klubových kín len tak ľahko nevidí.

Brutalita filmu pritom nie je prvoplánovaná a nezáživná, ale, naopak, preplnená zábavou a originalitou. V obdobnej kvalite by sme sa preto nebránili ani druhej časti. Evil Dead Rise si od nás odnáša vynikajúcich osem a pol bodu z desiatich a stáva sa horúcim kandidátom na horor roka.

Réžia: Lee Cronin
Scenár: Lee Cronin
Žáner: horor
Dĺžka: 97 minút
Herci: Alyssa Sutherland, Lily Sullivan, Morgan Davies
Kde si film môžeš pozrieť: kino
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia