Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Florián Meričko
11. apríla 2023, 9:39
Čas čítania 0:43

VIDEO: Takto vyzerá najväčší výbuch sopky v Rusku za posledných 60 rokov (+ mapa)

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Sopka Šiveluč sa nachádza na východnom polostrove Kamčatka.

V utorok 11. apríla v ranných hodinách došlo k erupcii sopky Šiveluč na východnom polostrove Kamčatka. Výbuch vypustil do vzduchu minimálne 10-kilometrový oblak prachu, ktorý predstavuje hrozbu pre leteckú dopravu, informuje Twitter stránka Nexta s odvolaním sa na vyhlásenie Kamčatského tímu pre vulkanické erupcie.

Podľa vyjadrení odborníkov môže činnosť ovplyvniť medzinárodné lety. Oblak popola, ktorý vypustila erupcia, sa vznášal od západu až na juh oblasti. Miestne orgány nariadili okolitým obyvateľom, aby nevychádzali z domov.

Jedna z najaktívnejších sopiek na Kamčatke

Zábery zo zasiahnutých oblastí ukazujú obrovské množstvo popola, ktorého vrstvy miestami tvoria viac ako 8-centimetrovú pokrývku okolia. Podľa vyjadrení ruských autorít došlo v regióne k dočasnému výpadku elektriny, momentálne by však mala byť situácia stabilizovaná.

Šiveluč je jednou z najväčších a najaktívnejších sopiek nachádzajúcich sa na polostrove Kamčatka. Za posledných 10 000 rokov zaznamenala viac ako 60 silných erupcií, poslednú z nich zaznamenali ešte v roku 2007.

Domov
Zdieľať
Diskusia