Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. apríla 2023, 14:55
Čas čítania 0:49

USA presunuli na Blízky východ ponorku, ktorá dokáže niesť rakety Tomahawk. Čo tým zamýšľajú?

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Americko-iránske napätie sa vyostrilo ešte v roku 2015.

Námorníctvo Spojených štátov presunulo na Blízky východ ponorku schopnú niesť rakety Tomahawk. V sobotu to oznámil hovorca 5. flotily so sídlom v Bahrajne v Perzskom zálive. Bližšie komentovať misiu ponorky odmietol. 


Americké námorníctvo o rozmiestňovaní svojich ponoriek informuje len výnimočne. Sobotné vyhlásenie Timothyho Hawkinsa sa preto považuje za demonštráciu sily voči Iránu.


Ponorka s jadrovým pohonom preplávala Suezským prieplavom v piatok. „Je schopná niesť až 154 rakiet Tomahawk a bude súčasťou 5. flotily, ktorá pomáha zaistiť regionálnu námornú bezpečnosť a stabilitu,“ povedal Hawkins.


Domovským prístavom ponorky na jadrový pohon je Kings Bay v štáte Georgia. Rakety Tomahawk vypúšťané z lodí alebo ponoriek môžu zasiahnuť ciele až do vzdialenosti 2 500 kilometrov.


Americká 5. flotila v súčasnosti hliadkuje v Hormuzskom prielive, ktorý oddeľuje Perzský záliv od Arabského mora. Tankery tadiaľto prepravujú až 20 percent všetkej ropy. Pôsobiskom flotily je aj Červené more až po Suezský prieplav.


Americko-iránske napätie sa vyostrilo v roku 2015, keď vtedajší prezident Donald Trump odstúpil od dohody svetových mocností s Teheránom o iránskom jadrovom programe. Obnoviť ju nedokázala ani Bidenova administratíva.


Situácia sa vyostrila, keď Irán dodal Rusku útočné drony vo vojne na Ukrajine. Teherán takisto zlepšil svoje vzťahy s Čínou, ktorá minulý mesiac sprostredkovala dohodu o obnovení diplomatických vzťahov medzi Iránom a Saudskou Arábiou.

Domov
Zdieľať
Diskusia