Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. apríla 2023 o 9:14
Čas čítania 0:59

„Vrátime sa na Krym,“ Zelenskyj sľúbil oslobodenie polostrova od ruskej okupácie. Kritizuje postup Ruska voči krymským Tatárom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ukrajinský prezident je vďačný moslimom, ktorí túžia po mieri.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok prisľúbil oslobodenie polostrova Krym od ruskej okupácie a kritizoval postup Ruska voči krymským Tatárom. 

„Pokus Ruska o zotročenie Ukrajiny... sa začal práve okupáciou Krymu, práve útlakom voči slobode Krymu, Ukrajiny, krymských Tatárov a krymských moslimov,“
povedal Zelenskyj v príhovore k vedúcim predstaviteľom moslimskej komunity na Ukrajine i veľvyslancom z islamských krajín.


Prezident sa kriticky vyjadril k tomu, ako Rusko pristupuje k moslimskej menšine krymských Tatárov, a sľúbil, že Ukrajina tento polostrov od Ruska získa späť. 
Prezident zároveň oznámil, že Ukrajina zavádza novú tradíciu iftaru – jedla, ktorým moslimovia počas posvätného mesiaca ramadán prerušujú denný pôst. „Ukrajina je vďačná moslimom v našej krajine a každému z moslimskej komunity vo svete, kto tak ako my túži po mieri a ochrane pred zlom,“ povedal.


Ukrajina si podľa jeho slov cení územnú celistvosť ostatných krajín a takisto vyžaduje rešpektovanie svojej vlastnej zvrchovanosti. Zelenskyj to povedal na margo návrhu brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu vzdať sa Krymského polostrova v prospech Ruska a začať tak mierové rokovania. „Celý náš východ, juh, všetky naše komunity, všetci naši ľudia si rovnako zaslúžia žiť a žiť slobodne,“ dodal ukrajinský prezident.

Na Refresheri ti pravidelne prinášame reportáže z ukrajinských bojových frontov. Prečítať si ich môžeš na tomto odkaze.

Náš kolega sa počas svojich ciest na Ukrajinu snaží pomáhať formou humanitárnej pomoci civilistom a vojakom bojujúcim za slobodu našich susedov. Pri tejto príležitosti si založil aj transparentný účet, ktorého výťažok je určený práve na tieto účely. Prispieť môžeš na tento účet: SK7309000000005197914991.
Domov
Zdieľať
Diskusia