Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
7. apríla 2023 o 19:24
Čas čítania 0:46

Novinára The Wall Street Journal obvinili v Rusku zo špionáže. Hrozí mu exemplárny trest

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ruská tajná služba tvrdí, že Gershkovich získaval tajné informácie o ruskom vojenskopriemyselnom sektore.

Amerického novinára z renomovaného denníka The Wall Street Journal Evana Gershkovicha obvinili v Rusku zo špionáže a hrozí mu až 20-ročný trest vo väzení. Jeho zadržanie v meste Jekaterinburg oznámila na konci marca ruská tajná služba FSB, ktorá ho obvinila z pokusu získať tajné informácie. Podľa FSB novinár údajne zhromažďoval pre USA informácie o ruskom vojenskopriemyselnom sektore.

Gershkovich je vôbec prvým americkým novinárom od studenej vojny, ktorého v Rusku zatkli za údajnú špionáž. Novinár podľa BFMTV všetky obvinenia kategoricky odmieta a uvádza, že sa v krajine zaoberal výhradne novinárskou činnosťou. 

O prepustenie novinára z väzby sa už pokúšala aj americká veľvyslankyňa v Rusku Lynne M. Tracyová, ktorá apelovala na námestníka ruského ministerstva zahraničných vecí Sergeja A. Riabkova. Ruské ministerstvo v reakcii na výzvu podľa NY Times zdôraznilo „vážnu povahu obvinení“, pričom odmietlo poskytnúť dôkazy proti novinárovi.

29. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 4:40 Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom

Zadržanie Gershkovicha vyvolalo protestné reakcie mediálnych organizácií, ľudskoprávnych skupín i vládnych predstaviteľov vo Washingtone. USA Moskvu obviňujú z toho, že svojvoľne zatýka občanov USA, aby dosiahla prepustenie zadržaných Rusov. Na prepustenie novinára vyzval aj americký prezident Joe Biden, ktorý obvinenia voči nemu označil za absurdné.

Domov
Zdieľať
Diskusia