Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
6. apríla 2023 o 18:35
Čas čítania 1:04

Slovensko môže onedlho zažívať epidémie vírusov a chôrob, aké sme tu nikdy nemali. WHO svet varuje pred zmenou klímy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Choroby sú najčastejšie prenášané komármi rodu Aedes aegypti.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje pred možnými globálnymi epidémiami v dôsledku zmeny klímy. Jednou z epidémií je horúčka dengue a ďalšie choroby prenášané komármi sa v dôsledku klimatickej zmeny šíria oveľa rýchlejšie a na ďalšie územia.

Odborníci zo zdravotníckej agentúry OSN upozornili na narastajúci počet prípadov horúčky dengue a choroby chikungunya a varovali pred novými epidémiami vírusu zika.

Všetky tri sú spôsobené arbovírusmi prenášanými komármi rodu Aedes aegypti, ktoré sa s globálnym otepľovaním rozširujú do ďalších oblastí. „Klimatická zmena zohrala kľúčovú úlohu pri napomáhaní rozšírenia komárov, ktoré prenášajú choroby,“ uviedol Raman Velayudhan z WHO.

Ohrozených je množstvo krajín

Horúčkou dengue je ohrozených dovedna 129 krajín vrátane 100 krajín, kde je táto choroba endemická. Velayudhan varoval, že počet prípadov ochorenia v posledných rokoch exponenciálne rastie – z približne pol milióna v roku 2000 na približne 5,2 milióna v roku 2019. Počas pandémie ochorenia COVID-19 síce neboli prípady horúčky dengue riadne zaznamenané, no Velayudhan upozornil na to, že čísla sú naďalej vysoké.


V Severnej a Južnej Amerike zase podľa WHO prudko rastie počet prípadov choroby chikungunya, ktorá bola od objavenia v roku 1950 dosiaľ hlásená v 115 krajinách. Od začiatku roka bolo potvrdených približne 135 000 prípadov nákazy.


WHO zrejme najviac znepokojuje geografické rozšírenie oboch chorôb, ktoré sa z južných oblastí presúvajú aj na severnú pologuľu vrátane niekoľkých európskych krajín. „Komáre a zmienené choroby so zmenou klímy pribúdajú... podľa nadmorskej výšky a zemepisnej šírky,“ povedala odborníčka WHO Diana Rojasová Alvarezová, ktorá situáciu označila za alarmujúcu.

29. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 4:40 Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom

Varovala, že ich vysoké rozšírenie v oblastiach Severnej a Južnej Ameriky by mohlo byť predzvesťou toho, ako by mohla vyzerať budúca letná sezóna na severnej pologuli.

epidemia, virus, rusko
Zdroj: Unsplash∕Anshu A∕Vladimir Fedotov
Domov
Zdieľať
Diskusia