Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. apríla 2023, 17:10
Čas čítania 0:54

Zelenskyj sníva o zrušení hraníc medzi Ukrajinou a Poľskom. Od poľského prezidenta si prevzal najvyššie štátne vyznamenanie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zelenskyj poďakoval Poľsku za veľkú pomoc Ukrajine.

Poľský prezident Andrzej Duda v stredu vo Varšave udelil prezidentovi Ukrajiny Volodymyrovi Zelenskému najvyššie štátne vyznamenanie, Rad bielej orlice. Zelenskyj pripomenul, že najmä v prvých dňoch ruskej invázie na Ukrajinu sa v okolí hraníc Ukrajiny s Poľskom pootvárali dvere a hranice neboli. To označil za začiatok otvorených hraníc medzi oboma krajinami v budúcnosti.

„Žiadne hranice z politického, hospodárskeho a – čo je zvlášť dôležité – historického hľadiska,“ povedal Zelenskyj, ktorý na prvú oficiálnu návštevu Poľska od začiatku invázie pricestoval s manželkou Olenou Zelenskou.

Duda ocenil Zelenského Radom bielej orlice za službu, ktorú preukázal bezpečnosti, húževnatosti, obrane ľudských práv a zlepšeniu poľsko-ukrajinských vzťahov.

„Neopustili ste Ukrajinu ani svojich krajanov. Ste príkladom štátneho a národného vodcovstva... Nie je pochýb o tom, že váš prístup v kombinácii s hrdinstvom ukrajinských vojakov zachránili Ukrajinu. Nepochybujeme o tom, že váš prístup vo veľkej miere zachránil Európu pred záplavou ruského imperializmu,“ uviedol Duda.

Zelenskyj poďakoval Poliakom za podporu

„Chcem poďakovať poľskému prezidentovi, vláde a všetkým Poliakom... Vysoko si ceníme vašu podporu,“ uviedol Zelenskyj. Dodal, že ocenenie si prevzal v mene celého ukrajinského národa a tých, ktorí ho bránia.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Poliakom sa poďakoval aj za prisľúbenú pomoc na náročnej ceste za víťazstvom Ukrajiny. Ukrajinskí utečenci sa podľa jeho slov môžu v susednej krajine cítiť ako doma vďaka Poliakom. Poľsko udelilo ochranný štatút približne 1,6 milióna ukrajinských utečencov, píše DPA s odvolaním sa na Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

zelenskyj duda
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia