Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
5. apríla 2023 o 9:50
Čas čítania 0:50

Taliansko chystá megainvestíciu za 10 miliárd eur, ktorej výsledkom bude vysnívaný most. Sicílčanom výrazne uľahčí život

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

O výstavbu mosta majú záujem aj čínske firmy.

Talianska vláda predstavila podrobnosti plánu na vybudovanie mosta, ktorý by mal prepojiť taliansku pevninu so Sicíliou. Projekt visutého mosta by mal stáť približne desať miliárd eur a jeho výstavbu zabezpečí konzorcium pod vedením talianskej vlády. O posunoch v projekte informoval minister infraštruktúry a podpredseda talianskej vlády Matteo Salvini. 

Hoci záujem o účasť na projekte prejavili stavebné firmy z celého sveta vrátane Číny, cieľom vlády je, aby ho postavili talianske spoločnosti. Na čele konzorcia by podľa talianskych médií mohla stáť najväčšia miestna stavebná skupina Webuild.

Cesta by mala trvať tri minúty

Dekrét o výstavbe visutého lanového mosta nad Messinským prielivom, ktorý oddeľuje pevninské Taliansko od ostrova Sicília, schválil ešte v marci kabinet talianskej premiérky Giorgie Meloniovej. S výstavbou mosta s jedným oblúkom by sa malo začať v roku 2024 a mal by mať dĺžku 3,2 kilometra. Cesta z „talianskej čižmy“ na Sicíliu by po ňom mala autám trvať približne tri minúty.

1. októbra 2024 o 9:30 Čas čítania 5:19 Slovenka Andy si otvorila bistro v centre Milána: Skoro všetky recepty koláčov, ktoré pečiem, mám od mojej babky a mamy (Rozhovor) Slovenka Andy si otvorila bistro v centre Milána: Skoro všetky recepty koláčov, ktoré pečiem, mám od mojej babky a mamy (Rozhovor)

Výstavbu mosta v oblasti už v minulosti zvažovalo niekoľko talianskych vlád, no z rôznych dôvodov sa to nestalo. Projekt sa stretol s kritikou zo strany environmentalistov a analytikov, ktorí sa obávajú seizmickej aktivity aj vplyvu mafie. Kalábria a Sicília patria zo seizmologického hľadiska k extrémne nebezpečným územiam, pričom v Kalábrii už zaregistrovali aj zemetrasenie so silou 7,9 stupňa Richterovej škály. 

Taormina
Zdroj: Unsplash/Samuel Ferrara
Domov
Zdieľať
Diskusia