Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Florián Meričko
4. apríla 2023, 19:00
Čas čítania 0:58

Máš v aute zapnutý Waze či Sygic, ktorý ťa upozorňuje na radary? Pozor, v niektorých krajinách za to môže hroziť veľká pokuta

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Využitie služby populárnych navigačných aplikácií môže niektorých vodičov vyjsť draho. Mnohí pritom ani netušia, že sa dopúšťajú priestupku.

Milióny vodičov každý deň používajú navigačné aplikácie, ktoré im vedia uľahčiť cestovanie. Za používanie navigácie ťa nikto pokutovať nemôže, ale značné problémy u policajtov ti dokáže narobiť využívanie funkcií upozorňujúcich na radary, merané úseky a dopravné hliadky, informuje portál Topspeed.

K podobnému prípadu došlo vo februári tohto roka u vodiča v Nemecku, keď ho zastavila policajná hliadka za prekročenie rýchlosti.

Po bežnej kontrole muži zákona u spolujazdca našli zapnutú aplikáciu, ktorá posádku upozorňovala na okolité radary. Za takéto zistenie nakoniec zinkasoval od súdu pokutu vo výške 100 eur.

Problémy nenastávajú len u vodiča, ale aj spolujazdcov

Zahraničná legislatíva sa podľa portálu Topspeed zameriavala na penalizovanie používania antiradarov, po novom však začínajú hliadky čoraz častejšie aplikovať zákony aj na aplikácie ako Google Maps, Waze alebo Sygic. Ak by u teba v aute napríklad v Nemecku našli zapnutú podobnú navigačnú aplikáciu, bude ti hroziť pokuta až 75 eur.

19. apríla 2024, 14:00 Čas čítania 1:51 Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš

Nemecký automobilový klub ADAC, ktorý na túto problematiku upozornil ako prvý, dodáva, že v Európe zatiaľ neexistuje jednotný zákon v otázke používania podobných systémov. Finálne rozhodnutie, či sa ťa policajti rozhodnú pokutovať, ostáva na úsudku poverených pracovníkov.

Na Slovensku zatiaľ neregistrujeme podobné prípady, lenže za používanie antiradaru môže v našich končinách vodič dostať pokutu vo výške až 300 eur. Zároveň mu hrozí zákaz činnosti na dva roky.

Označenie antiradar však predstavuje prenosné zariadenie, ktoré slúži na detekciu radarov či rušenie ich signálu. Prípadné aplikovanie tohto označenia na služby aplikácií ako Waze, Sygic či Google Maps preto nateraz zostáva sporné.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Isaac Mehegan
Domov
Zdieľať
Diskusia