Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Tatra banka.
12. apríla 2023, 9:00
Čas čítania 2:37
Sponzorovaný obsah

5 tipov, ako ušetriť: Premyslené šoférovanie a nakupovanie šetrí nielen peniaze, ale aj životné prostredie

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE TATRA BANKA
Uložiť Uložené

Vďaka týmto tipom potešíš nielen planétu, ale aj svoju peňaženku.

Každý z nás môže spraviť niečo pre budúcnosť našej Zeme – a nemusí to byť nič zložité. Pozri, ako jednoducho môžeš znížiť svoju uhlíkovú stopu aj ty. Bonus navyše je, že vďaka týmto tipom potešíš nielen planétu, ale aj svoju peňaženku.

Čo je uhlíková stopa?

Ide o množstvo emisií skleníkových plynov, ktoré sa vytvárajú pri určitej činnosti alebo pri výrobe nejakého produktu a majú negatívny vplyv na otepľovanie planéty. Uhlíková stopa sa meria prepočtom na oxid uhličitý (CO₂), ktorý zohľadňuje aj ďalšie plyny, ako sú metán, oxid dusný či ozón.

Väčšina ľudských činností a nákupov vedie k tvorbe emisií, niekedy nepatrných, inokedy však pomerne veľkých. Aj ty môžeš upraviť svoje zvyky tak, aby si nárast skleníkových plynov obmedzil. Tu je niekoľko rád.

1. Radšej čapovanú ako vo fľaši

Zastihol ťa smäd? Pri nákupe alebo v podniku sa zamysli nad obalom, v ktorom nápoj je. Nie je to naozaj nič zložité. Štúdie hovoria, že voda z kohútika je mnohonásobne ekologickejšia ako pitie z plastových fliaš. Ak miluješ bublinky, pouvažuj o domácom výrobníku sódy. Ušetríš a ešte budeš aj eko.

Podobne je to aj s čapovanými nápojmi. Keď si ideš s kamošmi sadnúť do podniku, uprednostni kávu, čaj, domácu limonádu alebo čapovanú kofolu či iný nápoj pred fľaškovou verziou. A ideálne v sklenenom pohári.

2. Nauč sa správne šoférovať

Keď už musíš jazdiť, rob to rozumne! Množstvo oxidu uhličitého vypusteného do ovzdušia dokážeš regulovať správnymi šoférskymi návykmi. Patrí sem napríklad pravidelná kontrola a dobrá údržba pneumatík, rozumné používanie klimatizácie, nepreťažovanie auta, ale aj plynulá jazda. Na šoférovanie v štýle brzda-plyn radšej zabudni. Prospeješ tým nielen planéte, ale aj ostatným vodičom.

Samozrejme, platí, že jedna jazda je vždy lepšia ako dve či tri, takže sa skús dohodnúť na spoločných jazdách s kolegami alebo priateľmi. Výborným riešením je aj cestovanie vlakom či MHD. Je pohodlné, ekologické a väčšinou aj lacnejšie.

šofér
Zdroj: AdobeStock

3. Miluješ mäso? Skús to takto

Ak si často dopraješ hovädzie mäso, tvoja uhlíková stopa môže byť rovnaká alebo dokonca ešte vyššia ako každodenná cesta autom do práce a z práce. Celkom prekvapivé, však? 

Bez mäsa sa nezaobídeš? Skús ho aspoň jesť menej alebo viac uvažuj nad výberom druhu. Pre tvoje info – najväčšiu uhlíkovú stopu má hovädzie mäso, nasleduje bravčové a potom kuracie. Nezabudni brať do úvahy ani cestu mäsa k tebe a vyberaj aj podľa krajiny pôvodu. Čím kratšie cestovalo, tým lepšie. Ak si aj raz za čas dáš steak, namiesto argentínskeho si vyber radšej slovenský.

4. Šetri dáta

Digitálne činnosti a služby takisto vytvárajú emisie, pretože sa pri nich spotrebúva elektrická energia. V tomto prípade sa hmotnosť skleníkových plynov meria podľa množstva spotrebovanej energie pri prenose údajov. Čím sa teda cez dátové siete prenesie viac údajov, tým viac energie to bude vyžadovať.

Ušetriť ich môžeš napríklad pri pozeraní filmov a videí tak, že aspoň občas znížiš kvalitu streamovania alebo namiesto 4K či full HD obrazovky zvolíš úspornejšie zariadenie, ako napríklad tablet či notebook.

5. A čo oblečenie?

Oblečenie patrí k najväčším znečisťovateľom životného prostredia. Iba pri výrobe jedných bežných džínsov sa minie 4-tisíc litrov vody. O znečisťovaní riek a ceste z Ázie do Európy ani nehovoríme.

Prírode preto urobíš dobrú službu, keď si budeš kupovať radšej kvalitu s dlhšou životnosťou a nezaplníš svoj šatník lacným trendovým oblečením každú novú sezónu. Ak chceš osviežiť svoju skriňu za pár eur, vyber sa do sekáča. Ušetríš a navyše budeš mať často originálnejšie kúsky ako v bežných obchodoch.

akú uhlíkovú stopu majú tvoje nákupy?

Tip: Takto jednoducho zistíš svoju stopu pri nákupoch

Je prirodzené, že nevieš presnú uhlíkovú stopu každej veci alebo služby, ktorú si chceš kúpiť. Našťastie ani nemusíš. Stačí, že máš účet #premodruplanetu a všetko za teba vyráta aplikácia Tatra banky. Orientačné údaje uhlíkovej stopy za každý nákup zaplatený kartou k účtu tak vidíš priamo v nej. Pri výpočte emisií berie do úvahy kategóriu obchodníka a sumu, ktorú si zaplatil. Veľmi rýchlo tak zistíš, ako nakupovať s čo najmenším negatívnym vplyvom na našu planétu.

Zisti viac o účte pre modrú planétu
Domov
Zdieľať
Diskusia