Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
3. apríla 2023 o 21:20
Čas čítania 1:01

Zverejnili zoznam slovenských pôrodníc, ktoré definitívne zatvoria. Štatistiky vraj nepustia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Rušiť sa majú tie pôrodnice, v ktorých sa narodí menej ako 400 detí ročne.

Pôrodnice, v ktorých sa ročne narodí menej ako 400 detí, by mali od nového roka skončiť.

Podľa medializovaných informácií ide o pôrodnice v v Partizánskom, Snine, Revúcej, Myjave a Kráľovskom Chlmci. Nemocnice zatiaľ informáciu o rušení nemajú.


Rušenie piatich pôrodníc má priniesť druhá fáza optimalizácie siete nemocníc, o ktorej ministerstvo v pondelok informovalo zástupcov Združenia samosprávnych krajov SK8.

Týka sa doplnkových medicínskych programov, ktoré rezort nemocniciam schválil na základe určených kritérií. Napríklad v prípade pôrodníc malo byť kritériom minimálne 400 narodených detí ročne.


Zástupcovia samospráv chcú ešte o pridelených doplnkových programoch rokovať s vedením jednotlivých nemocníc, Palkovič pripustil možné zmeny. V agende pôrodníckej zdravotníckej starostlivosti však zmeny neočakáva. „To ostane pravdepodobne tak, ako boli nastavené fixné kritériá,“ skonštatoval.

Nemocnice o rušení zatiaľ nič nevedia

Dotknuté nemocnice zatiaľ zoznam schválených doplnkových programov nedostali.

„Poštou ani mailovou komunikáciou nám nebolo doručené žiadne vyrozumenie,“ uviedol primár oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Nemocnice Snina Norbert Orinín. Rovnako na oficiálne stanovisko čaká aj Nemocnica s poliklinikou Revúca. „Momentálne sa ešte neviem vyjadriť, kým to nemám čierne na bielom,“ skonštatovala riaditeľka nemocnice Janette Hrbálová.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Nemocnica s poliklinikou Kráľovský Chlmec reagovala, že má Ministerstvom zdravotníctva SR schválený dlhodobý rozvojový plán so zdravotnou starostlivosťou poskytovanou v súčasnosti.


V prvej fáze rezort rozdelil nemocnice do piatich úrovní a určil základné povinné medicínske programy, ktoré musia v danej úrovni spĺňať. Reformu nemocníc prijal parlament vlani. Prvé reálne zmeny v praxi by mali ľudia pocítiť v nemocniciach v roku 2024. Reforma má definovať nárok pacienta, zabezpečiť vyššiu a dostupnú kvalitnú zdravotnú starostlivosť, stanoviť jasné čakacie lehoty a stabilizáciu siete nemocníc.

Domov
Zdieľať
Diskusia