Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
30. marca 2023 o 9:30
Čas čítania 3:19

POROVNANIE 🇸🇰 VS. 🇨🇿: Kto viac zarába a kto viac pije? Kto viac športuje, dlhšie žije a kto má väčšie dlhy?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podrobná ekonomická analýza sledovala vývoj Česka a Slovenska počas tridsiatich rokov od rozdelenia.

Česko a Slovensko sú už 30 rokov samostatné štáty. Ľudia oboch krajín sa dodnes radi porovnávajú – kde sa lepšie žije, kto má vyššie platy, lepšie školy či zdravotníctvo? Kto vypije viac piva a kto menej športuje? Napokon, aj ekonomické zaostávanie Slovenska bolo jedným z argumentov zástancov rozdelenia federácie.

Mnohí ľudia mali pocit, že Slovensko sa na úkor Česka rozvíjalo pomalšie. Po troch desaťročiach samostatnosti však dáta ukazujú, že to so spoločným štátom nemalo až tak veľa spoločného a Slovensko zaostáva, aj keď je samostatné. V niektorých oblastiach sa dokonca rozdiely ešte viac prehlbujú. 

Analytici Tatra banky pri príležitosti 30. výročia rozdelenia Česko-Slovenska vypracovali rozsiahlu analýzu, v ktorej porovnali Slovensko a Česko na rôznych úrovniach. Povyberali sme z toho najzaujímavejšie štatistiky.

V ktorej krajine je vyššia životná úroveň?
V ktorej krajine je vyššia životná úroveň? Zdroj: Unsplash/William Zhang

Prvým porovnávaným aspektom v analýze bola dĺžka a kvalita života v oboch krajinách. Jej výsledky sú však pre Slovensko nelichotivé. V roku 1993, keď sa naše krajiny rozdelili, bola podľa Svetovej banky očakávaná dĺžka dožitia na Slovensku približne o pol roka kratšia ako v Česku.

7. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 7:38 Slovenka o mínusoch života v Egypte: Verejné pláže sú plné odpadu a túlavých psov, za vodu však platíme euro mesačne (Rozhovor) Slovenka o mínusoch života v Egypte: Verejné pláže sú plné odpadu a túlavých psov, za vodu však platíme euro mesačne (Rozhovor)

Na Slovensku predstavovala 71,8 roka a v Česku 72,3 roka. „Do roku 2019, teda posledného roku pred pandémiou, sme sa my aj Česi výrazne zlepšili, ale rozdiel medzi nami narástol na vyše 1,5 roka. Na Slovensku sa dĺžka života predĺžila na 77,7 roka, ale v Česku až na 79,2 roka,“ uvádza analytik Tibor Lörincz vo svojej analýze.

Slovensko patrí v rámci Európy ku krajinám s najvyšším počtom odvrátiteľných úmrtí.
Slovensko patrí v rámci Európy ku krajinám s najvyšším počtom odvrátiteľných úmrtí. Zdroj: Tatra banka

Za zväčšovanie tohto rozdielu môže najmä kvalita zdravotnej starostlivosti. Podľa OECD máme na Slovensku až o 27 % viac odvrátiteľných úmrtí ako v Česku. „U susedov pripadá na 100-tisíc obyvateľov 252 odvrátiteľných úmrtí, na Slovensku je to až 321,“ pokračuje Lörincz.

Hoc sa kvalita zdravotníctva v oboch krajinách zlepšuje, to české napreduje rýchlejšie, a tak aj rozdiel počtu odvrátiteľných úmrtí sa počas rokov zväčšoval. V roku 2000 sme zaostávali za Českom len o 19 %. Odvrátiteľné úmrtia sú také, ktorým je možné predísť kvalitnejšou zdravotnou starostlivosťou alebo lepšou životosprávou. Paradoxom však je, že podľa analýzy Slováci žijú zdravšie ako Česi.

– Podľa OECD vypijú Česi za rok 11,6 litra alkoholu na hlavu, kým Slováci 9,9 litra.
– V počte nefajčiarov v krajine je na tom o trošku lepšie Česko. Na Slovensku tvoria nefajčiari podľa údajov Eurostatu 72,3 % populácie, u našich susedov je to 73,7 %.
– Slováci majú zároveň lepší vzťah k športu. Napríklad pravidelnému kardiu sa u nás venuje 29 % ľudí, kým v Česku 24 %.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Domov
Zdieľať
Diskusia