Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
17. marca 2023, 10:05
Čas čítania 0:54

Ak máš v mobile nainštalované tieto podvodné Whatsapp a Telegram aplikácie, hneď ich vymaž. Dokážu ťa pripraviť o peniaze

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Využívajú názov obľúbených platforiem, ale aj ich logá a celkový vizuál. Na bežných používateľov tak pôsobia takmer na nerozoznanie.

Podvodníci vyhľadávajú čoraz sofistikovanejšie metódy, ako ľudí okradnúť o peniaze. Výskumníci spoločnosti ESET objavili falošné aplikácie vydávajúce sa za služby Telegram a Whatsapp, ktoré ti dokážu vybieliť účet. 

Podvodné weby sa vydávajú za oficiálne stránky obľúbených aplikácií. Tieto nebezpečné stránky využívajú nielen názov obľúbených platforiem, ale aj ich logá a celkový vizuál. Na bežných používateľov tak pôsobia takmer na nerozoznanie a používatelia môžu ľahko naletieť.

Podvodníci sa dostanú do tvojej kryptomenovej peňaženky

Spoločnosť ESET upozorňuje, že aplikácie dokážu napríklad vymeniť adresu kryptomenovej peňaženky. Kľúčovým je pre nich prostredníctvom špeciálnych funkcií zvaných clipper zachytiť tvoju konverzáciu a nahradiť všetky odoslané a prijaté adresy peňaženiek s kryptomenami adresami útočníkov. 

Tieto aplikácie útočníci často propagujú napríklad prostredníctvom reklám v Google vyhľadávaní, a tak na rizikové obsahy môžu používatelia kliknúť bez toho, aby si to vôbec uvedomili.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

„Skompromitované verzie týchto aplikácií využívajú útočníci na krádež kryptomien. Väčšina identifikovaných škodlivých aplikácií obsahuje clippery, teda typ malvéru, ktorý kradne alebo upravuje obsah clipboardu. Všetky clippery idú po finančných prostriedkoch obetí v kryptomenách, pričom viaceré sa zameriavajú na kryptopeňaženky,“ približuje ESET. 

Kompletný zoznam nebezpečných aplikácií a webov zverejnili odborníci z ESETu na webe.

ESET
Zdroj: ESET
Domov
Zdieľať
Diskusia