Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
15. marca 2023 o 14:55
Čas čítania 0:54

Školské bufety na Slovensku majú smolu. Štát im zakázal predávať čipsy či sladkosti, tieto zdravé potraviny by ich mali nahradiť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Cieľom novej vyhlášky je zdravšie stravovanie detí a tínedžerov na školách.

Od dnešného dňa platí nová vyhláška ministerstva zdravotníctva, ktorá obmedzuje sortiment školských bufetov. Jej cieľom je v školských stravovacích zariadeniach zabezpečiť výživovo hodnotný sortiment, ktorý bude obsahovať najmä čerstvú zeleninu a ovocie.

Pravidlá v bufetoch sa ministerstvo snažilo pozmeniť už niekoľkokrát. Naposledy to tak bolo v roku 2015. Pripravovaná zmena sa nepáčila bufetárom, ktorí ju považovali za likvidačnú. Po kritike podnikateľov, ale aj samotných škôl tak ministerstvo svoj návrh stiahlo. Teraz je však situácia iná a vyhláška začala platiť od 15. marca.

V bufetoch budú podľa vyhlášky vítané ovocné a zeleninové šťavy a nektáre s obsahom pridaného cukru do 5 g/100 ml, celozrnné a cereálne výrobky, mlieko a mliečne výrobky, ako aj ich bezlaktózové alternatívy, rastlinné nápoje a potraviny na rastlinnej báze so zníženým obsahom tukov a pridaných cukrov, nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných prípravkov.

V bufetoch už viac nebude povolený predaj:  

1. nealkoholické nápoje s pridaným cukrom nad 5 g/100 ml,
2. nealkoholické nápoje s kofeínom,
3. nealkoholické nápoje s taurínom,
4. nealkoholické nápoje s chinínom,
5. alkoholické nápoje,
6. tabakové výrobky a výrobky s obsahom nikotínu,
7. výživové doplnky,
8. potraviny rýchleho občerstvenia, ktorými sú: langoše, chlieb vo vajíčku, praženica, spracované mäsové výrobky a údenárske výrobky s obsahom mäsa menším ako 80 %, výrobky s obsahom majonézy, vyprážané jedlá, paštéty alebo hamburgery,
9. cukrovinky alebo slané výrobky, najmä slané zemiakové lupienky, slané krekery alebo slané tyčinky, ktorých podiel na celkovom sortimente tovaru by presahoval 50 %. 
školský bufet
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Domov
Zdieľať
Diskusia