Cieľom novej vyhlášky je zdravšie stravovanie detí a tínedžerov na školách.
Od dnešného dňa platí nová vyhláška ministerstva zdravotníctva, ktorá obmedzuje sortiment školských bufetov. Jej cieľom je v školských stravovacích zariadeniach zabezpečiť výživovo hodnotný sortiment, ktorý bude obsahovať najmä čerstvú zeleninu a ovocie.
Pravidlá v bufetoch sa ministerstvo snažilo pozmeniť už niekoľkokrát. Naposledy to tak bolo v roku 2015. Pripravovaná zmena sa nepáčila bufetárom, ktorí ju považovali za likvidačnú. Po kritike podnikateľov, ale aj samotných škôl tak ministerstvo svoj návrh stiahlo. Teraz je však situácia iná a vyhláška začala platiť od 15. marca.
V bufetoch budú podľa vyhlášky vítané ovocné a zeleninové šťavy a nektáre s obsahom pridaného cukru do 5 g/100 ml, celozrnné a cereálne výrobky, mlieko a mliečne výrobky, ako aj ich bezlaktózové alternatívy, rastlinné nápoje a potraviny na rastlinnej báze so zníženým obsahom tukov a pridaných cukrov, nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných prípravkov.
V bufetoch už viac nebude povolený predaj:
2. nealkoholické nápoje s kofeínom,
3. nealkoholické nápoje s taurínom,
4. nealkoholické nápoje s chinínom,
5. alkoholické nápoje,
6. tabakové výrobky a výrobky s obsahom nikotínu,
7. výživové doplnky,
8. potraviny rýchleho občerstvenia, ktorými sú: langoše, chlieb vo vajíčku, praženica, spracované mäsové výrobky a údenárske výrobky s obsahom mäsa menším ako 80 %, výrobky s obsahom majonézy, vyprážané jedlá, paštéty alebo hamburgery,
9. cukrovinky alebo slané výrobky, najmä slané zemiakové lupienky, slané krekery alebo slané tyčinky, ktorých podiel na celkovom sortimente tovaru by presahoval 50 %.