Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
13. marca 2023, 11:01
Čas čítania 0:45

Veľké európske letiská dnes rušia stovky letov. Desaťtisíce cestujúcich majú obrovský problém

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zamestnanci letísk požadujú vyššie platy.

Štrajky zamestnancov nemeckých letísk si dnes vyžiadajú zrušenie stoviek letov v Berlíne, Hamburgu, Hannoveri a Brémach. Na štrajk, na ktorý doplatia desiatky tisíc cestujúcich, vyzval regionálny odborový zväz Verdi. Štrajkujúci chcú podľa denníka Washington Post poukázať na neúspešné kolektívne vyjednávanie o platoch za nočné a víkendové zmeny.

Len štrajk na berlínskom letisku si vynúti zrušenie 200 odletov a ovplyvní 27 000 cestujúcich.

Letisko v Hamburgu dokonca varovalo, že od nedele večer nevzlietnu žiadne lietadlá až do pondelka 23.00 h. Celkovo tu zrušia 123 odletov, čo ovplyvní 30 000 cestujúcich. Menej radikálny dosah bude mať štrajk na plánované prílety, ktorých zrušili len 50 zo 121. 

Letecká spoločnosť Lufthansa o štrajku zákazníkov vopred informovala a ponúkla im alternatívne trasy letov, a ak to bolo možné, zarezervovala im miesto vo vlakoch. Situácia by sa mala upokojiť už zajtra.


Odbory žiadajú zvýšenie platov o 10,5 percenta, minimálne však o 500 eur mesačne. Zamestnávatelia im zatiaľ ponúkli len päťpercentný nárast miezd v dvoch fázach a jednorazový príspevok 2 500 eur na zamestnanca. 

Domov
Zdieľať
Diskusia