Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Radka Klučárová
3. marca 2023, 18:45
Čas čítania 0:50

Už žiadna povinná sterilizácia. Lengvarský podpísal nový štandard pre transrodových ľudí, uľahčí im zapísanie zmeny pohlavia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Verejný tlak na novú legislatívu pri zmene pohlavia sa začal stupňovať po vražde na Zámockej ulici v Bratislave.

Odchádzajúci minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský schválil štandard pre transrodových ľudí, ktorý im umožní zmenu pohlavia bez nutnosti chirurgického zákroku, informuje Denník N.

Zmenu Lengvarský podpísal krátko pred svojím odchodom z rezortu zdravotníctva. Na nútenú sterilizáciu, ktorá bola doteraz podmienkou právnej zmeny pohlavia, upozornila iniciatíva Ide nám o život.

Verejný tlak na legislatívnu zmenu pri zmene pohlavia sa začal stupňovať po vražde na Zámockej ulici v Bratislave, ktorá sa stala minulú jeseň. 

V minulosti usmernenie pozastavil

Na usmernení, ktoré po schválení nového štandardu pre transrodové osoby opäť platí, pracovala odborná skupina dva roky. Odborná skupina vznikla v roku 2019, keď ju zriadilo ministerstvo zdravotníctva na základe podnetov Výboru pre práva LGBTI osôb, vtedajšej ombudsmanky Márie Patakyovej a odbornej obce. Táto skupina spoločne vytvorila usmernenie k tranzícii.

Minulý rok v máji však Lengvarský platnosť usmernenia pozastavil po kritike konzervatívnych politikov. Platnosť bola pozastavená až do chvíle, kým ministerstvo neschváli štandardný diagnosticko-terapeutický postup, a teda nový štandard, k čomu teraz došlo. Lengvarský nový štandard podpísal a schválil pred odchodom z funkcie.

Usmernenie prinieslo viacero pozitívnych zmien pre transrodových ľudí. Podľa organizácie Inakosť:

– posilňuje právnu istotu a transparentnosť,
– ruší prax nútených kastrácií, takže si transrodoví ľudia po novom môžu vybrať medzi hormonálnou liečbou a chirurgickými zákrokmi,
– poskytuje odbornú prax pre osobu vykonávajúcu lekársky posudok o zmene pohlavia.
Vladimir Lengvarský.
Vladimír Lengvarský. Zdroj: TASR/Martin Baumann
Domov
Zdieľať
Diskusia