Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
2. marca 2023, 20:56
Čas čítania 0:41

Na Slovensku dnes v noci môžeš pozorovať spojenie Jupitera s Venušou. Unikátny jav na oblohe uvidí takmer každý z nás

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na oblohe budeme mať možnosť vidieť stretnutie planét Jupiter a Venuša.

Na konci minulého mesiaca sme ťa informovali o polárnej žiare, ktorú sme na území Slovenska mohli pozorovať v priebehu dvoch dní. Dnes majú Slováci ďalšiu unikátnu možnosť, na večernej oblohe možno uvidieť spojenie planét Jupiter a Venuša, informuje portál iMeteo.

K blízkemu stretnutiu dvoch planét dôjde za súmraku a pozorovateľná bude nad západným obzorom. Oba vesmírne objekty sa k sebe priblížia do pomerne malej blízkosti, čo spôsobí optickú ilúziu spojenia.

Aké budú podmienky na pozorovanie?

Portál iMeteo uvádza, že by dnes na území Slovenska mala byť dobrá viditeľnosť. Meteorológovia očakávajú, že bude obloha vo večerných hodinách jasná. Samotný mesiac by mal brániť len malej časti slovenských pozorovateľov.

Ideálne podmienky budú mať bežní nadšenci astronómie vo vyvýšených miestach bez svetelného smogu, teda v lokalitách výraznejšie vzdialených od veľkých obcí.

Domov
Zdieľať
Diskusia