Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
1. marca 2023, 15:15
Čas čítania 1:13

VIDEO: Najkrajší gól roka strelil podľa FIFA jednonohý stavebný robotník z Poľska

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Prekonal Francúzov Kyliana Mbappého, Dimitriho Payeta aj Brazílčana Richarlisona.

Na výročnom odovzdávaní cien pre najlepších futbalistov roka si trofej za najkrajší gól roka odniesol prekvapivý víťaz. V súčte hlasovania trénerov a kapitánov národných tímov získal prestížnu Puskásovu trofej poľský hendikepovaný futbalista Warty Poznaň Marcin Oleksy, ktorý skóroval nožničkami za pomoci bariel.

Poliak pre FIFA.com povedal: „Môj spoluhráč Dawid krásne nacentroval. Keď som videl, ako sa ku mne blíži lopta, vedel som, čo urobím. Trafil som to naozaj čisto a celý čas som sledoval dráhu lopty, ktorá mieri do ‚vinkla‘. Vždy som chcel streliť podobne krásny gól. Mohli ste vidieť, aký som naň po skórovaní hrdý.“

Oleksy sa tak pridal k hráčom ako Cristiano Ronaldo, Neymar a Zlatan Ibrahimovič. Zásah jednonohého hráča tento rok prevýšil spektakulárne góly iných finalistov ako Dimitri Payet, Kylian Mbappé a Richarlison.

Marcin Oleksy
Marcin Oleksy. Zdroj: TASR/AP

Na rozdiel od futbalových hviezd pracoval dnes 35-ročný Poliak ako stavebný robotník. Práve počas výkonu práce utrpel v roku 2010 nehodu, pri ktorej prišiel o nohu. Osudným sa mu stala nehoda vozidla, ktoré ho trafilo pri oprave nerovnosti na ceste. Pôvodne amatérsky brankár sa po dlhej rekonvalescencii vrátil na trávnik v pozícii stredopoliara a stal sa stabilnou súčasťou poľskej reprezentácie hráčov bez nohy.

Víťazi The Best FIFA Football Awards 2022:

Najlepší hráč: Lionel Messi (Argentína/Paríž St. Germain)

Najlepšia hráčka: Alexia Putellasová (Španielsko/FC Barcelona)

Najlepší tréner: Lionel Scaloni (Argentína/reprezentácia Argentíny)

Trénerka ženského tímu: Sarina Wiegmanová (Holandsko/reprezentácia Anglicka)

Najlepší brankár: Emiliano Martinez (Argentína/Aston Villa)

Najlepšia brankárka: Mary Earpsová (Anglicko/Manchester United)

Cena Ferenca Puskása za najkrajší gól: Marcin Oleksy (Poľsko)

Cena Fair Play: Luka Ločošvili (Gruzínsko)

Cena pre najlepších fanúšikov: fanúšikovia Argentíny

Jedenástka roka FIFA 2022: Thibaut Courtois (Belg.) – Achraf Hakimi (Mar.), Virgil van Dijk (Hol.), Joao Cancelo (Port.) – Kevin de Bruyne (Bel.), Casemiro (Braz.), Luka Modrič (Chor.) – Lionel Messi (Arg.), Karim Benzema (Fr.), Erling Haaland (Nór.), Kylian Mbappe (Fr.)
Domov
Zdieľať
Diskusia