Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Martina Havranová
26. februára 2023, 15:19
Čas čítania 1:24

Moderátorke Sobotných dialógov sa vyhrážajú zabitím, mučením a znásilnením. RTVS podá trestné oznámenie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Televízia zároveň upozorňuje politických predstaviteľov strán na možnú súvislosť výhražných e-mailov so zvyšujúcou sa agresivitou komunikácie vo verejnom priestore a šírením nenávisti voči novinárom.

RTVS podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s vyhrážkami, ktoré mailom a telefonicky dostala moderátorka relácie Sobotné dialógy Marta Jančkárová. TASR o tom informovala manažérka marketingovej komunikácie RTVS Zuzana Vicelová. „V e-mailoch sa Marte Jančkárovej neznáme osoby vyhrážajú mimoriadne vulgárnym a agresívnym slovníkom fyzickou likvidáciou, mučením, hromadným znásilnením, ublížením jej rodinným príslušníkom atď.,“ uvádza RTVS vo svojom stanovisku.

RTVS zároveň upozorňuje politických predstaviteľov strán na možnú súvislosť týchto výhražných e-mailov so zvyšujúcou sa agresivitou komunikácie vo verejnom priestore a šírením nenávisti voči novinárom. „Považujeme za neprípustné, aby politické subjekty zneužívali vysielanie RTVS na predvolebné marketingové aktivity. RTVS je verejnoprávna, nezávislá inštitúcia, ktorá pripravuje svoje programy a relácie v duchu zásad editorskej zodpovednosti,“ zdôraznili v stanovisku.

Moderátorka Marta Jančkárová v relácii Sobotné dialógy.
Moderátorka Marta Jančkárová v relácii Sobotné dialógy. Zdroj: Repro foto/RTVS/Sobotné dialógy

Stanovisko tiež poukazuje na to, že politické strany nemôžu svojvoľne meniť hostí, ktorých verejnoprávne médium do relácií pozvalo, pretože o zložení hostí rozhodujú v súlade s platnou legislatívou programoví pracovníci RTVS. Moderátorka Marta Jančkárová na začiatku relácie informovala, že do sobotňajšej relácie mal prísť pôvodne ako hosť Marián Kéry zo strany Smer-SD. Ten sa však relácie nezúčastnil a do debaty prišiel neohlásene podpredseda strany Ľuboš Blaha. „Hovorca strany zmenu neoznámil ani neospravedlnil pána Kéryho, preto uplatňujeme princíp prázdneho kresla,“ vysvetlila Jančkárová v úvode relácie. 

26. marca 2024, 12:30 Čas čítania 7:18 Július pracoval v oddelení vrážd: Najhorší pohľad bol na rozstrieľanú tehotnú ženu. Rigo pri zatýkaní nemal ponožky (Rozhovor) Július pracoval v oddelení vrážd: Najhorší pohľad bol na rozstrieľanú tehotnú ženu. Rigo pri zatýkaní nemal ponožky (Rozhovor)

Opozičné hnutie kritizovalo RTVS, že neakceptovala podpredsedu strany Ľuboša Blahu ako oponenta pre dočasne povereného ministra obrany Jaroslava Naďa v relácii Sobotné dialógy, ktorá bola odvysielaná 25. februára. V tejto súvislosti avizoval iniciovanie mimoriadneho zasadnutia Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá. „Ak teda Robert Fico tvrdí, že poslanec Marián Kéry sa do diskusie dostaviť nemohol a museli narýchlo hľadať náhradu, mýli sa. Právo nájsť náhradného diskutéra za hosťa, ktorý do relácie neprišiel, hoci pozvanie prijal a potvrdil, má RTVS, nie politická strana, ktorú reprezentuje,“ pokračuje RTVS v stanovisku.

Miesto v diskusnej relácii podľa telerozhlasu nepatrí politickej strane, ale konkrétnemu hosťovi, ktorého redakcia do diskusie pozvala z obsahových dôvodov. „A ak sa tento hosť dostaviť do diskusie napokon nemôže, je to opäť redakcia, kto rozhodne o jeho náhradníkovi. Nie je to cenzúra, dramaturgia verejnoprávnej RTVS nie je a nemôže byť rukojemníkom centrály ktorejkoľvek politickej strany,“ dodali v stanovisku. 

Domov
Zdieľať
Diskusia