Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. februára 2023, 16:12
Čas čítania 0:52

Rusko dostalo od USA darček k prvému výročiu vojny. Ukrajine posielajú muníciu aj „kamikadze drony“ za dve miliardy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Spojené štáty americké oznámili na výročie invázie nové sankcie voči Rusku.

Spojené štáty oznámili v piatok na prvé výročie ruskej invázie na Ukrajinu ďalšie kolo sankcií voči Moskve. Zamerané sú na 250 osôb a firiem a boli prijaté v koordinácii so spojencami zo skupiny G7.

Pentagón zároveň oznámil nový dlhodobý balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote dvoch miliárd dolárov. Zahŕňať bude muníciu i malé drony. Nový balík pomoci bude zahŕňať zbrane a niekoľko malých druhov dronov vrátane tzv. kamikadze dronov Switchblade 600, ale aj vybavenie na detekciu elektronickej vojny.

Pentagón po prvýkrát zmenil spôsob komunikácie

Súčasťou balíka sú aj financie na ďalšiu muníciu pre salvové raketomety HIMARS, delostreleckú muníciu a muníciu do raketových systémov s laserovým navádzaním. Pentagón však tentoraz neuvádza presný počet ani druh nábojov, ktoré plánuje Ukrajine dodať, čo je nezvyčajné, dodáva agentúra AP.

Americký minister obrany Lloyd Austin vo vyhlásení uviedol, že prvé výročie vpádu ruských vojsk na Ukrajinu predstavuje príležitosti pre všetkých, ktorí veria v slobodu, aby „sa znovu zaviazali dlhodobo podporovať statočných obrancov Ukrajiny“. 

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Pentagón ohlásil nový balík pomoci pre Ukrajinu len niekoľko dní po tom, čo americký prezident Joe Biden neohlásene navštívil Kyjev, aby preukázal podporu Ukrajine. Biden sa v piatok prostredníctvom virtuálnej konferencie stretne aj s lídrami skupiny G7 a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, aby „pokračovali v koordinácii podpory Ukrajine a hnali Rusko na zodpovednosť za vojnu na Ukrajine“, uviedol Biely dom vo vyhlásení.

Vladimir Putin a Joe Biden.
Vladimir Putin a Joe Biden. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia