Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
23. februára 2023, 17:17
Čas čítania 0:35

Česi dodávajú Ukrajine nafukovacie raketomety HIMARS, ktoré si Rusi mýlia so skutočnými. Na ich zostrelenie míňajú drahé rakety

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vo videu, ktoré zverejnila Česká televízia, firma zdôrazňuje, že sa aktívne snaží pomôcť okupovanej Ukrajine.

Na sociálnych sieťach sa šíri video, v ktorom reportéri Českej televízie opisujú, ako Česi z firmy Inflatech Decoy vyrábajú nafukovacie návnady raketometov HIMARS, aby ich následne mohli poslať na Ukrajinu. Ruských vojakov tieto presvedčivé „nafukovačky“ mýlia natoľko, že ich podľa Ukrajincov zostreľujú drahými raketami.

Vo videu českí reportéri informujú o tom, že zamestnanci firmy sú momentálne schopní vyrobiť v továrni v Děčíne približne 35 kusov falošných raketometov mesačne. Aj keď je ťažké odhadnúť ich presnú účinnosť, minimálne 40 percent doručených nafukovačiek údajne skončí pod paľbou ruskej armády.

„Momentálne sú aj takéto návnady dôležitou zbraňou, ktorú môžu Ukrajinci používať,“ informujú vo videu. 

„Najlacnejšia strela, ktorú Rusi používajú, má hodnotu takmer 80-tisíc dolárov. Je to minimálne štyrikrát drahšie ako naše návnady,“ uzatvoril šéf firmy Vojtěch Fresser vo videu.

Domov
Zdieľať
Diskusia