Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
23. februára 2023 o 17:51
Čas čítania 0:39

Za psa z útulku by Slováci po novom nemuseli platiť daň, navrhujú poslanci. Chcú ľudí odradiť od kupovania zvierat

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Poslanci, ktorí novelu predložili, chcú motivovať ľudí, aby si psa zaobstarali z útulkov alebo karanténnych staníc.

Občania by nemuseli platiť daň za psa, ktorého si vezmú z útulku alebo karanténnej stanice. Vyplýva to z novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Do Národnej rady SR ju predložili nezaradení poslanci okolo Kristiána Čekovského.


Predkladatelia majú ambíciu motivovať budúcich vlastníkov a držiteľov psa, aby si zviera zaobstarali z útulkov alebo karanténnych staníc. Sľubujú si od toho zníženie počtu túlavých psov v útulkoch.

Ročne sa v núdzi na ulici ocitnú tisíce psov a mačiek

„Útulky občianskeho združenia Sloboda zvierat prijali v roku 2021 až 7 571 psov a mačiek v núdzi. Ide o zvieratá odchytené z ulíc a o tie, ktoré boli odobraté majiteľom z dôvodu zlej starostlivosti a týrania. V útulkoch na Slovensku sú v súčasnosti tisíce psov a ich počet sa každoročne zvyšuje,“ argumentujú predkladatelia.


Docieliť chcú preto, aby si ľudia nových psov nekupovali, ale si ich adoptovali z útulkov. „Adopciou psa z útulku sa zároveň znižuje pravdepodobnosť kúpy psa z množiarne psov, dodali poslanci.

útulok,Sloboda zvierat
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková
Domov
Zdieľať
Diskusia