Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
21. februára 2023, 21:57
Čas čítania 1:22

Biden sa počas návštevy vo Varšave prihovoril celému svetu. Putinovi pripísal veľký úspech Západu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Biden zároveň uviedol, že vojna na Ukrajine bola „skúškou pre celý svet“, ktorý na ňu reagoval jednotne.

Americký prezident Joe Biden vo svojom utorňajšom prejave vo Varšave uviedol, že ruského prezidenta Vladimira Putina nemožno uspokojiť, iba mu vzdorovať. Povedal tiež, že demokracia vo svete v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu zosilnela a samotná Severoatlantická aliancia je „jednotnejšia než kedykoľvek predtým“, informujú portály Sky News, CNN a The Guardian.

„Chúťky autokratov nemožno uspokojiť – možno im len vzdorovať... Autokrati rozumejú len jednému slovu – nie,“ povedal americký prezident davu zhromaždenému pred kráľovským hradom vo Varšave. Na margo Putina zároveň povedal, že „by vojnu mohol ukončiť jediným slovom“.

Skúška pre celý svet

Biden uviedol aj to, že vojna na Ukrajine bola „skúškou pre celý svet“, ktorý na ňu reagoval jednotne. Spojenci sa podľa jeho slov postavili za demokraciu a suverenitu a budú v tom pokračovať, nech sa deje čokoľvek.

Putin podľa slov amerického prezidenta pri vlaňajšom vyhlásení invázie očakával, že Ukrajinci sa poddajú. „Myslel si, že sa NATO rozdelí a rozpadne – namiesto toho je však NATO jednotnejšie ako kedykoľvek predtým,“ vyhlásil Biden.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Americký prezident dodal, že Putin dnes „čelí niečomu, čo pred rokom považoval za nemožné“ – skutočnosti, že „demokracia vo svete zosilnela, nie zoslabla“.

Biden vo svojom prejave zopakoval, že americký záväzok voči NATO je „pevný ako skala“. Zároveň prisľúbil, že USA a ich spojenci budú Ukrajine pri jej obrane voči Rusku naďalej „kryť chrbát“.

Biden zároveň oznámil, že Spojené štáty a ich západní spojenci sa chystajú už tento týždeň uvaliť na Rusko ďalšie sankcie.

Mysleli si, že Ukrajina padne do troch dní

Ešte pred Bidenom vystúpil s krátkym prejavom aj poľský prezident Andrzej Duda. Ten sa USA poďakoval za podporu Ukrajiny. Keď podľa jeho slov vypukla invázia, všetci si mysleli, že Ukrajina „padne do troch dní“. V tejto súvislosti vyzdvihol „hrdinstvo obrancov Ukrajiny“ aj podporu celého slobodného sveta a Ukrajine deklaroval pretrvávajúcu solidaritu.

Poľský prezident zároveň dodal, že „s Ruskom (teraz) nemožno robiť biznis ako bežne“. USA aj NATO sa poďakoval za vyslanie vojenskej a humanitárnej pomoci Kyjevu, ktorá podľa jeho slov ukázala, že Ukrajina nie je sama. Vyzdvihol tiež Bidenovu pondelňajšiu návštevu Kyjeva, ktorú označil za dôkaz toho, že slobodný svet sa ničoho nebojí.

Joe Biden vo Varšave.
Joe Biden vo Varšave. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia