Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
21. februára 2023, 11:53
Čas čítania 1:24

Putin sa v príhovore po roku vojny vyhráža Západu. Tvrdí, že prvá zaútočila Ukrajina

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Putin vyviňuje Rusko z útočnej vojny na Ukrajine.

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že Rusko robilo všetko pre to, aby vyriešilo situáciu v Donbase na východe Ukrajiny mierovou cestou. Zároveň obvinil Západ z hrania „špinavej hry“ s Ukrajinou, informujú The Guardian a televízia Sky News.

K svojmu tvrdeniu však Vladimir Putin nepodložil žiadne dôkazy. Faktom zostáva, že Rusko 24. februára 2022 zaútočilo na Ukrajinu bez akéhokoľvek predchádzajúceho ukrajinského podnetu. Putin navyše dlho tvrdil, že Ukrajinu ide „denacifikovať“. Až postupne zmenil rétoriku a začal hovoriť o tom, že na Ukrajine vedie vojnu. 

Podľa šéfa Kremľa bolo vlani vo februári „všetko pripravené“ na odvetné kroky Ukrajiny v Donbase: „To všetko bolo v rozpore s dokumentmi, ktoré prijala Bezpečnostná rada OSN.“
„Rád by som zopakoval – vojnu začali oni a my sme použili silu, aby sme ju zastavili,“ vyhlásil Putin, pričom vôbec prvýkrát použil slovo vojna v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu, všíma si Sky News.

Poradca prezidenta USA Jake Sullivan však slová Putina označil za absurdné a vyhlásil, že na Rusko žiadna krajina vrátane Ukrajiny neútočila, píše BBC.

Vladimir Putin
Zdroj: Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo/AP


Podľa Putina Západ v roku 2014 podporil na Ukrajine „protištátny prevrat“. Ukrajinci sa tak stali „rukojemníkmi svojich západných pánov“, ktorí Ukrajinu okupujú politicky, ekonomicky a vojensky. „Tento režim neslúži národným záujmom. Slúži záujmom zahraničných mocností,“ povedal. Vladimir Putin týmto spôsobom rovnako ako ruská propaganda na Slovensku zvaľuje vinu na západné demokratické krajiny na čele s USA.


„Zodpovednosť za podnecovanie ukrajinského konfliktu, za eskaláciu a za nárast počtu obetí leží celá na pleciach Západu a, samozrejme, kyjevského režimu. Na súčasnom ukrajinskom režime, pre ktorý je ukrajinský národ cudzí,“ vyhlásil Putin. 

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Počas Putinovho prejavu Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva zverejnil, že útočná vojna Ruska zapríčinila na Ukrajine už 8 006 potvrdených civilných obetí a 13 287 zranených, uvádza BBC. Matilda Bognerová z misie OSN na monitorovanie ľudských práv na Ukrajine pritom zdôraznila, že skutočné číslo obetí a zranených sú oveľa vyššie.


Putin dodal, že Západ sa snaží spraviť z miestneho konfliktu globálny. Západné krajiny pritom len vychádzajú z Charty OSN, podľa ktorej je povolené posielanie zbraní brániacej sa krajine, ktorou je Ukrajina. „Budeme reagovať náležitým spôsobom. Hovoríme o existencii našej krajiny,“ vyhlásil ruský prezident.

Domov
Zdieľať
Diskusia