Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ilona Hobzová
20. februára 2023, 20:10
Čas čítania 1:27

Nástroj na šitie alebo staroveké dildo? Vedci v tom majú po tridsiatich rokoch jasnejšie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Skupina vedcov pracovala s niekoľkými teóriami.

Britskí archeológovia opätovne preskúmali dvetisíc rokov starý predmet, ktorý našli v roku 1992 v rímskej pevnosti Vindolanda v Northumberlande na severe Anglicka. Doteraz ho považovali za nástroj na šitie, podľa novej analýzy však môže ísť o sexuálnu pomôcku.

Verzií je niekoľko

O pomôcku na šitie vraj rozhodne nejde. „Musím sa priznať, že časť môjho ja je presvedčená o tom, že ide o penis. Neviem, kto to zapísal ako pomôcku na šitie. Možno niekto, komu to bolo nepríjemné alebo neveril, že by Rimania niečo také robili,“uviedol profesor archeológie Rob Collins. Dôvodom nesprávneho zaradenia je možno aj to, že predmet našli v hromade topánok a kožených odrezkov.

Drevený predmet je dlhý šestnásť centimetrov, podľa vedcov bol pôvodne pravdepodobne ešte o niečo dlhší. Drevo totiž v priebehu rokov čelilo deformáciám.

Vedci údajne pracovali s tromi verziami toho, na čo predmet pôvodne mohol slúžiť. Že išlo o sexuálnu pomôcku, je podľa nich najpravdepodobnejšie. Podľa Collinsa v tomto prípade musia byť obozretní. Dildá sa totiž podľa neho nemuseli používať iba na účely sexuálneho potešenia, mohli slúžiť napríklad aj na mučenie. Pokiaľ by išlo o prvú možnosť, bolo by to zatiaľ jediné rímske dildo, s ktorým sa archeológovia stretli. 

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Podľa druhej teórie sa artefakt používal ako tĺčik, buď v kuchyni, alebo na mletie kozmetických, prípadne liečivých prísad. Jeho veľkosť by umožnila ľahké použítie a tvar by potravinám alebo prísadám dodal očakávané magické vlastnosti.

Tretia verzia vedcov hovorí o tom, že predmet bol určený na zasunutie do sošky, ktorej sa okoloidúci dotýkali pre šťastie alebo kvôli aktivácii ochrany pred nešťastím. Tento spôsob ochrany bol v celej Rímskej ríši bežný. Pokiaľ by tomu tak naozaj bolo, predmet by sa našiel v blízkosti vchodu do nejakej významnej budovy.

Predmety vyobrazujúce mužský pohlavný orgán sa v minulosti všeobecne používali na odháňanie zla. Analýza však ukázala, že tento konkrétny artefakt, nájdený v roku 1992, mal nápadne hladké konce a podľa všetkého sa zrejme používal na iné účely. Vedci dúfajú, že ich zistenia povedú k hľadaniu podobných predmetov aj v iných zbierkach.

Domov
Zdieľať
Diskusia