Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
14. februára 2023, 9:08
Čas čítania 0:57

Takto sa Erdogan v roku 2019 chválil, že stavbárom povolil obísť pravidlá na boj so zemetraseniami. Čelí obrovskej kritike

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Stavebné amnestie Erdogan udelil v desiatich provinciách zasiahnutých zemetrasením, celkovo približne v 40-tisíc prípadoch.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan čelí kritike po ničivom zemetrasení v Turecku, ktoré si vyžiadalo tisícky obetí, zranených aj nezvestných. Kritici tvrdia, že pri stavbe viacerých budov dodávatelia porušili predpisy s cieľom zisku a ohrozili obyvateľov, informuje NPR.

Viaceré turecké spravodajské servery zdieľali videá z volebnej kampane v roku 2019, na ktorých Erdogan vyjadruje podporu rôznym stavebným projektom v oblasti, kde udrelo zemetrasenie. Zrútenie a poškodenie týchto budov si teraz vyžiadali niekoľko tisíc obetí. Podľa odborníkov neboli postavené v súlade so stavebnými predpismi.

Bezpečnostné opatrenia mali absorbovať otrasy

V jednom z videí sa Erdogan chváli, ako vyriešil problémy pre takmer 150-tisíc občanov v meste Maraš. Erdogan udelil takzvané „stavebné amnestie“, vďaka ktorým mohli dodávatelia a konštruktéri budov obísť bezpečnostné regulácie. Ak aj regulácie obišli, museli v mnohých prípadoch iba zaplatiť pokutu úradom, ale mohli pokračovať v práci.

Tieto bezpečnostné regulácie stanovovali, aké prvky musia budovy obsahovať, aby vedeli absorbovať otrasy, ktoré v tejto oblasti úrady mohli očakávať.

V provincii Hatay sa Ergodan vychvaľoval riešením problému s bývaním pre viac ako 205-tisíc ľudí. Aj v tejto oblasti konštruktéri obišli bezpečnostné regulácie. Stavebné amnestie Erdogan udelil v desiatich provinciách zasiahnutých zemetrasením, celkovo približne v 40-tisíc prípadoch.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 v Turecku a Sýrii zabilo vyše 35 000 ľudí. Zničená je infraštruktúra aj budovy. Turecko sa teraz musí popasovať s následkami, pretože milióny ľudí zostali bez strechy nad hlavou a kúrenia. Turecko má problémy aj s dodávkou potravín a ďalšou humanitárnou pomocou. 

Erdogan, Turecko
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia