Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. februára 2023, 20:35
Čas čítania 0:49

Zemetrasenie si už vyžiadalo viac ako 5 000 obetí. Turecký prezident Erdogan vyhlásil sedemdňový štátny smútok

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Počet obetí môže stále výrazne stúpnuť.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil v krajine štátny smútok za obete ničivého zemetrasenia, ktoré v pondelok zasiahlo pohraničie Turecka a Sýrie a bolo citeľné i v ďalších krajinách priľahlého regiónu. Štátny smútok v Turecku potrvá sedem dní.

Potvrdený počet mŕtvych v oboch krajinách sa vyšplhal nad 5 000, informovala v utorok nadránom tlačová agentúra AFP.


Turecké a sýrske záchranné tímy hlásili, že vyše 5 600 budov v niekoľkých mestách je zrovnaných so zemou vrátane mnohoposchodových bytových domov, ktoré boli plné spiacich obyvateľov, keď udrelo prvé zemetrasenie.

6. februára 2023, 14:44 Čas čítania 0:47 FOTO + VIDEO: Zrútili sa stovky budov, z ruín zachraňujú aj deti. Z týchto záberov z Turecka a Sýrie behá mráz po chrbte FOTO + VIDEO: Zrútili sa stovky budov, z ruín zachraňujú aj deti. Z týchto záberov z Turecka a Sýrie behá mráz po chrbte

Podľa oficiálnych sýrskych médií i protivládnych povstalcov, ktorí ovládajú severozápad Sýrie, počet obetí v tejto krajine presiahol číslo 1 000. Televízia al-Džazíra uviedla, že vo vládou ovládaných častiach Sýrie vrátane provincií Aleppo, Hamá, Lázikíja a Tartús prišlo o život najmenej 538 ľudí a ďalších najmenej 1 353 osôb utrpelo zranenia.

V povstalcami ovládaných častiach na severozápade Sýrie zahynulo najmenej 430 ľudí a viac ako 1 050 ich bolo zranených, uviedli záchranári z organizácie Biele prilby, ktorí upozornili, že počet obetí sa môže zvýšiť.

Od zemetrasenia s magnitúdou 7,8, ktoré udrelo v čase, keď ľudia ešte spali, a v mrazivom počasí, čo sťažilo záchranné práce, prisľúbili pomoc už desiatky krajín. Po prvom silnom zemetrasení nasledovalo druhé s magnitúdou 7,6 a séria dotrasov.

Domov
Zdieľať
Diskusia