Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
11. februára 2023, 14:25
Čas čítania 1:12

Agresia po zemetrasení: Rakúsko a Nemecko pozastavujú záchrannú operáciu v Turecku. Dôvodom je zhoršujúca sa bezpečnostná situácia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ostať mali až do štvrtka, rozhodnutie prehodnocujú.

Aktualizované 11. 2. 2023 o 16.01 h

Rakúska armáda pozastavila v dôsledku zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie v sobotu svoju operáciu v Turecku, kde pomáhala pri odstraňovaní dôsledkov ničivého zemetrasenia. „Medzi frakciami v Turecku narastá agresia,“ povedal pre agentúru APA podplukovník Pierre Kugelweis z ozbrojených síl Rakúska. Dodal, že sa objavili správy aj o prestrelkách.

Aj nemeckí záchranári pozastavujú svoje záchranné akcie v Turecku. Ohlásili to nemecká Spolková agentúra pre technickú pomoc a nemecká nezisková organizácia Medzinárodné pátranie a záchrana (ISAR).

Pomoc odchádza pre nepokoje

Podľa Kugelweisa dorazilo v utorok do tureckej provincie Hatay 82 príslušníkov a príslušníčok rakúskej jednotky pre zvládanie katastrof. Povedal, že na Rakúšanov nikto nezaútočil a všetci sú v poriadku. „Radi by sme aj ďalej pomáhali, no okolnosti sú také, aké sú.“

Rakúski vojaci sa v súčasnosti nachádzajú v tábore, v ktorom sídlia spolu s ďalšími medzinárodnými organizáciami vypomáhajúcimi v Turecku, a čakajú na ďalšie inštrukcie. Pôvodne sa mali vojaci vrátiť do Rakúska vo štvrtok, no to sa teraz prehodnocuje.

„V uplynulých hodinách sa bezpečnostná situácia v provincii Hatay značne zmenila... Objavuje sa čoraz viac správ o stretoch medzi rôznymi frakciami, tiež sa strieľalo,“ povedal hovorca nemeckej organizácie ISAR. Aj nemecké tímy ostávajú nateraz vo svojom tábore a v pátraní po preživších zemetrasenia budú pokračovať, keď turecké orgány civilnej ochrany zhodnotia, že je to bezpečné.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že tamojšia vláda zasiahne proti tým, ktorí v regiónoch postihnutých ničivým zemetrasením rabujú a páchajú iné zločiny. V krajine v súčasnosti platí núdzový stav.  Podľa tureckého prezidenta prišlo v niektorých oblastiach k rabovaniu v piatok. Nie je však jasné, aké incidenty zahrňujúce únosy mal na mysli.

Masívne zemetrasenie, ktoré v pondelok nadránom zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskej hranice, si doposiaľ vyžiadalo viac ako 25-tisíc obetí. V rámci medzinárodnej pomoci vyslalo svoje záchranné tímy do Turecka viacero krajín vrátane Slovenska.

Domov
Zdieľať
Diskusia