Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko TASR
8. februára 2023, 13:44
Čas čítania 0:41

FOTO: Zverejnili prvú fotku „zázračného dievčatka“, ktoré sa narodilo pod troskami domu. Lekári majú optimistické prognózy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Sýrske dievčatko dostalo meno Ája, čo v preklade znamená zázrak.

Zachránenému sýrskemu dievčatku menom Ája sa podľa lekárov darí dobre. Bábätko vytiahli záchranári spod trosiek domu jej rodiny v povstalcami ovládanom meste na severe Sýrie.

Zemetrasenie postihlo aj Turecko a počet mŕtvych po katastrofe v oboch krajinách už prekročil 11-tisíc. Dievčatko, ktorému dal meno Ája nemocničný personál, je jediným členom rodiny, ktorý v pondelok na svitaní prežil mohutné zemetrasenie v meste Džindíras v provincii Halab (v minulosti Aleppo).

Zemetrasenie zabilo jej matku, otca a štyroch súrodencov a zničilo aj štvorposchodový dom, v ktorom rodina bývala. „Je stabilizovaná, ale má niekoľko zlomených rebier a nejaký čas bude trvať, kým sa to zahojí,“ oznámil lekár Hání Marúf.

Svetielko nádeje v tragických dňoch

Ája sa narodila pod ruinami domu, a keď ju tam záchranári objavili, ešte stále bola pupočnou šnúrou spojená s mŕtvou matkou. Jeden záchranár nožom pupočnú šnúru prerezal a vytiahol ju von.

Dieťa bolo „vo veľmi zlom stave“, uviedol lekár do telefónu. Ája mala „modré končatiny“ a rezné razy po celom tele, ktoré bolo pokryté prachom. Jej zranenia sa však našťastie začali hojiť.

Malé dievčatko s menom Ája.
Malé dievčatko s menom Ája. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia