Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
3. februára 2023, 17:02
Čas čítania 1:04

Čaputová vysvetľuje osobnú gratuláciu Pavlovi v deň zvolenia a napadnutie paragrafu 363. Vo videu občanom odpovedá na časté otázky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zuzana Čaputová zverejnila na sociálnej sieti video, v ktorom odpovedá na dôležité otázky voličov.

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová zverejnila na sociálnej sieti video, v ktorom občanom odpovedá na ich najčastejšie otázky týkajúce sa aktuálnych tém. Odkazy v ňom venovala aj terajším koaličným a opozičným politikom.

„Ak dočasne poverená vláda zlyhá, som pripravená vymenovať úradnícku vládu,“ oznámila. Podľa jej slov bola prichystaná zasiahnuť už koncom januára, pretože si nebola istá, či dôjde k dohode bývalých koaličných partnerov na termíne predčasných volieb. Konkrétne mená úradníkov zatiaľ prezidentka nezverejnila. Zároveň poprela pravdivosť menného zoznamu členov úradníckej vlády, ktorý sa šíril sociálnymi sieťami. 

Parlament som dlho žiadala, aby paragraf 363 upravili

Hlava štátu podľa svojich slov dlhší čas žiadala bývalú vládu, aby sa postarala o úpravu paragrafu 363, ktorým môže generálny prokurátor rušiť uznesenia o vznesení obvinenia. Apel na poslancov zaznel aj v prezidentkinej správe o stave republiky na jeseň minulého roka.

„Keďže bolo zrejmé, že sa tá zmena neudeje, rozhodla som sa, že podám návrh na Ústavný súd,“ dodala.

Prezidentka v správe pre verejnosť prízvukovala, že trvá na úprave znenia kontroverzného paragrafu 363 bez ohľadu na to, kto bude zastávať funkciu generálneho prokurátora.

Poslanci Smeru rýchlo zabúdajú

Jedna z otázok, na ktorú prezidentka odpovedala, bola zameraná na jej rýchlu gratuláciu novozvolenému prezidentovi Českej republiky. Prezidentka uviedla, že výhru Petra Pavla uvítala, avšak pre oficiálnu gratuláciu sa rozhodla až v momente, keď Andrej Babiš priznal svoju porážku.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Poslancom strany Smer-SD odkázala, že zrejme rýchlo zabudli na posledné prezidentské voľby, v ktorých ich kandidát Maroš Šefčovič navštívil prezidenta Miloša Zemana pred druhým kolom.

„V tomto smere som zvolila ďaleko vyššiu mieru diplomacie, pokiaľ ide o čo i len potenciálny zásah do volebnej kampane v Česku,“ uzavrela.

Domov
Zdieľať
Diskusia