Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Martina Havranová
19. januára 2023, 15:25
Čas čítania 0:54

Si to ty na videu? Eset upozorňuje na nebezpečný podvod v Messengeri, ktorý môže napáchať veľké škody

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Ak sa necháš nachytať, falošná správa od priateľov v Messengeri môže napáchať veľké škody.

Spoločnosť Eset počas v uplynulých dní zachytila v chatovacej aplikácii Messenger zvýšený výskyt podvodných správ, ktoré sa vydávajú za správu od priateľa. Používateľov nabáda na zobrazenie videa kliknutím na odkaz, ktorý zdanlivo smeruje na sociálnu sieť Tiktok.

Takýto typ podvodných správ sa už v minulosti na Slovensku objavil, no aktuálne je rozšírený v susednom Česku. Spoločnosť predpokladá, že útoky pravdepodobne zaplavia aj schránky Slovákov.

Príklad podvodnej správy v aplikácii Messenger.
Príklad podvodnej správy v aplikácii Messenger. Zdroj: ESET

Po kliknutí na odkaz môžu byť používatelia nabádaní k tomu, aby si nainštalovali VPN aplikáciu, prípadne budú presmerovaní na zavádzajúce herné alebo výherné portály s povinnou registráciou, kde musia uhradiť fixný týždenný poplatok. V niektorých prípadoch sa používateľom zobrazí obsah pre dospelých, napríklad na videoportáloch, platených chatoch a zoznamkách. Vo všetkých prípadoch sa však útočníci snažia od používateľa získať nejakú formu platby. 

14. decembra 2023, 10:00 Čas čítania 6:45 Toto je 10 znakov, že tvoj mobil či PC niekto hackol. Takto sa podľa odborníka najlepšie ochrániš Toto je 10 znakov, že tvoj mobil či PC niekto hackol. Takto sa podľa odborníka najlepšie ochrániš

Spoločnosť Eset upozorňuje, aby používatelia na odkaz v žiadnom prípade neklikali a ani nezadávali svoje osobné, prihlasovacie alebo platobné údaje v odkazoch. Ak ste správu dostali od vášho priateľa, neznamená to, že z jeho profilu píše útočník.

„Útočník prístup do profilu nezíska hneď po rozkliknutí linku. Ide len o presmerovanie obete na rôzne stránky, ale ďalšie šírenie podľa všetkého neprebieha automaticky. Skôr k nemu dôjde, ak sa obeť nachytá a nainštaluje si nejakú škodlivú aplikáciu do zariadenia a tá následne použije jeho zoznam kontaktov, prípadne pristúpi do Messengeru cez infikované zariadenie,“ vysvetľuje Ondrej Kubovič, špecialista na digitálnu bezpečnosť spoločnosti ESET.

Domov
Zdieľať
Diskusia